Пет начина да се справим с лошия шеф

8
Добави коментар
Sagata
Sagata

Пет начина да се справим с лошия шеф
25 Май 2008 / 15:26  |  Автор: sagata  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Други

Ако някога сте напуснали работата си, защото не сте успели да се разберете с шефа, не сте единствени. Отношенията между работещите и техните началници определят това колко са продуктивни те и колко дълго се задържат на работното си място.

Въпреки, че лошите шефове са добър материал за комедии, на тези, на които се налага да работят с тях не им е никак смешно.

Защо шефовете стават лоши

Ако имате проблем с лошия си началник, знайте, че мнозинството от тях искат да си вършат добре работата. В повечето случаи, ако не я вършат добре, значи не знаят как.

Много началници се издигат до горни постове по-скоро заради техническите си умения, отколкото заради умението си да общуват с хора. Да се издигнеш до началническа позиция може да е наградата за някой, който се е справил добре в отдела за производство, в администрацията или на полето.

Старши мениджъра мисли: „Борис като надзирател свърши страхотна работа на първата редица. Борис явно може да покаже на екипа как се вършат нещата.” Обаче, да бъдеш добър работник не означава задължително да бъдеш някой, който знае как да накара другите да дадат най-доброто от себе си.

За някои хора, да ги повишат може да е плашещо изживяване. Новият началник може да се страхува о това да не изгуби контрол, да не изгуби уважението на другите и в крайна сметка да не изгуби работата си. Новият началник се справя с тези страхове, като използва тактики, които мисли, че ще проработят.

Може да стане прекалено контролиращ или пък толкова да се старае да не е контролиращ, че да не успее да предаде изискванията си. Може да бъде искащ и критичен, защото си мисли, че по този начин нещата ще бъдат свършени. Или, страхувайки се от конфликти, да избягва всякакви обратни реакции.

Ако някои от тези елементи описват вашия шеф, ето 5 начина да се справите с него или нея:

1. Разберете проблема. Осъзнайте, че освен ако шефът ви не е грубиян, неговото държание вероятно се държи на незнание. Ако можете да погледнете на шефа си като на човек с малко опит в управлението, може би, ще ви е по-лесно да не се влияете от поведението му.

2. Опитайте се да го подкрепяте. Правете, каквото можете да го подкрепяте. На вас ще погледнат като на играч в отбор и може би ще напреднете в организацията с или без шефа си. Като допълнение, много служители, които подкрепят шефа си вместо да му се опълчват, откриват, че поведението му се подобрява.

3. Защитавайте позициите си. Да подкрепяте шефа не означава да сте изтривалка. Не позволявайте да ви крещят или да се държат лошо с вас по друг начин. Ако шефът ви се държи недопустимо, му го кажете колкото се може по-директно и без излишни емоции. Решителността често спира неприемливото поведение. Някои шефове нямат идея как са се държали с някой, докато този някой не им го каже.

4. Документирайте проблема. Ако шефът ви е грубиян, записвайте инцидентите. Когато е възможно, имайте свидетели. Повечето компании не търпят по никакъв начин тормоза и грубото поведение, така че може да получите подкрепа от отдел Човешки Ресурси или от старшото ръководство на вашето работно място, ако представите доказателства за проблема.

5. Потърсете си нова работа. Ако ситуацията не се подобри, може да се наложи да потърсите работно място, което не толерира лошите началници. Запомнете, че заслужавате да имате началник, който да се отнася с вас с уважение.

„zaplatomer.bg“

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!

Click Here!

Download new Pop-folk Mp3`s

Download new Pop-folk Mp3`s

ЗА МОЯ БЛОГ

Автор: Sagata & Dj sash

Дата на създаване: 9 Април 2008 / 19:55

Категория:
Компютри и Интернет,
Любопитно,
Музика,
Други,

Прочетен: 645338
Коментари: 337
Последна промяна: 26 Март 2013 / 11:05