Най-странните езера по света – част 2 – тема за Светът – Idi.bg

204
Добави коментар
tao
tao

Едно от най-красивите творения на природата, езерата са извор на живот и поминък за много хора от древността до днес. В света обаче има езера, които се различават от останалите.  Нека продължим списъка на най-необикновените езера в света…

Част първа

Катраненото езеро в La Brea – Тринидад и Тобаго

Езерото се намира на остров Тринидад, близо до селцето La Brea – то е с размери 500 кв. м и  дълбочина 75 метра. Странното на това езеро е, че то е запълнено не със сладка вода, а с естествен асфалт.

Снимка: Google Maps Катраненото езеро, ако това природно образувание въобще може да се нарече езеро, учудва и очарова местните хора, туристите и учените още от 1595 г., когато е открито от сър Уолтър Роли. Оттогава неговото официално име е The Pich Lake – от английската дума pitch, която е остарялото название за катран.

Врящото езеро – Доминика

Както предполага неговото име, Врящото езеро е един доста необичаен природен феномен, намиращ се в национален парк Morne Trois Pitons в Доминика. То е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, и е с диаметър около 60 метра. Езерото представлява фумарола – пукнатина в земната кора в близост до вулкан, от която излизат парни и газови емисии (голям брой фумароли има в националния парк Йелоустоун). То е пълно с вряща сиво-синкава вода, обикновено обвита в облак от изпарения.

Снимка: Google Maps Според измерванията водата в езерото достига до 82- 91.5 градуса по Целзий, но това се отнася само за течността по краищата му, тъй като измервания в центъра досега не са направени. Изчислено е обаче, че в средата, където водата буквално ври, дълбочината е около 60 метра.

Кратерното езеро – САЩ

Това е езерото с най-кристално чистите води от всички останали езера в света. То се намира в щата Орегон и е разположено в кратер в планината Мазама.

Снимка: Google Maps Езерото е и най-дълбокото на територията на Съединените щати – 594 м., като водата в него идва само и единствено от валежите от дъжд и сняг, без да има друг източник, който да се втича или оттича от него.

Мъртво море – Израел и Йордания

Въпреки името си, Мъртво море е солено езеро, намиращо се на границата между Израел и Йордания. В него се влива река Йордан, а самото то е разположено на 420 метра под морското равнище. Представлявайки най-ниската точка на земната повърхност. Мъртво море е дълго около 76 км. и широко около 18 км., като най-дълбоката точка му е на 380 м.

Снимка: Google Maps Съдържанието на сол във водата му достига до 330 промила, което е 8.6 пъти повече от това на океана – за сравнение, солеността на Черно море е около 17 промила. Въпреки тази соленост обаче, която не позволява в езерото да развиват животни, както и наличието на плавателни съдове, то е едва вторият най-солен воден басейн на Земята, след езерото Асал в Джибути.

Соленото езеро Шот-ел-Джерид – Тунис

Това необикновено езеро може да бъде прекосено пеша или пък с кола, макар това да е доста опасно заради крехката солена кора, която може да поддаде доста лесно. Пресъхналото солено езеро Шот-ел-Джерид е най-голямото солено езеро в Тунис (5000 лв. км.) и е известно с уникалните си миражи, които се появяват вследствие на високите летни температури, които оставят басейна почти напълно пресъхнал.

Снимка: Google Maps Езерото представлява огромен безотточен воден басейн, за който се счита, че е бил море преди 4 млн. години. Шот-ел-Джерид е и мястото, което Джордж Лукас избира за заснемането на някои от епизодите на своите „Междузвездни войни“.

Езерото Асал – Джибути

Както вече споменахме, Асал е най-соленият воден басейн на Земята, който надминава дори легендарното Мъртво море с концентрация на солите 34.8% (в сравнение с 33.7 при Мъртво море). На планетата по-солени са единствено свръхсолените езера в Антарктида.

Снимка: Google Maps Асал е кратерно езеро, намиращо се в южната част на Червено море – всъщност, независимо от планинската бариера, езерото се пълни именно предимно от морето, като водата се просмуква надолу през скалите до дълбокото езерно дъно и се смесва със стичащите се по склоновете потоци. Така солите от морската вода и тези от скалите се сливат със солите, натрупани през вековете, което обяснява и високата соленост.

Езерото Титикака – Боливия и Перу

Езерото Титикака е едно от най-магичните места в света, както и най-високото плавателно езеро на планетата (3812 м). То е разположено високо в Андите, на 3 800 метра надморска височина, и попада на територията на две държави – Перу и Боливия.

Снимка: Google Maps По отношение на обема вода, Титикака е и най-голямото езеро в Южна Америка, като в границите му са разположени няколко малко острова.

Езерото Науел Уапи – Аржентина

Езерото Науел Уапи е разположено в северните части на Патагония, на територията на едноименния национален парк в Аржентина. То е с ледников произход и е с площ 529 кв. км. Езерото е разположено на 765 м. надморска височина, а максималната му дълбочина е 438 метра.

Снимка: Google Maps В кристално чистите му води виреят няколко вида пъстърва, но има и един странен факт около фауната на езерото – въпреки, че се намира далеч от океана и е доста нависоко, там виреят вид чайка и вид корморан – птици, които са типично морски.

Езеро Saiful Maluk – Пакистан

Езерото Saiful Maluk се намира в северната част на долината Kaghan в Пакистан и е разположено на надморска височина от 3224 метра в Хималаите. То е известно с кристалните си води, идващи от множеството ледници, разположени около водния басейн, които го захранват с прясна вода.

Снимка: Google Maps

Езерото Рара – Непал

Разположено в едноименния национален парк, езерото Рара се намира на огромна надморска височина – 2900 метра. То е най-голямото езеро в Непал, с дължина 5 км. и ширина 2 километра.

Снимка: Google Maps Дълбочината му е 170 метра, а площта му се разпростира върху 10 кв. км. Кристалните му планински води отразяват снежните върхове на Хималаите, а около него растат вечнозелени иглолистни гори.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 12209 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност