Невинен за лицеви опори

7
Добави коментар
vesti
vesti

Николай Марков, който преди две години изнесе скандална информация, че гардовете от НСО се ползват, за да събират и докладват пикантни подробности от битието на пазените от тях високопоставени политици, вероятно още утре ще бъде възстановен на работа в държавната охранителна служба.

Последно той беше в екипа, който охраняваше „външните прояви“ на президента, преди държавният глава лично да го заплаши, че ако не спре да рови зад кулисите на охранителната служба, „ще си понесе съдебните последствия“.

Утре, на 10 декември, Върховният административен съд заседава по делото за уволнението на Марков от НСО.

Върховният касационен съд вече се произнесе окончателно по наказателното дело срещу него, по което на пpедишна инстанция беше осъден на 3 години условно за неизпълнение на заповед на зам.-шефа на службата – да направи 40 лицеви опори за назидание.

Върховните магистрати постановиха, че подполковник Николай Марков е невинен по всички обвинения, отправени към него от военните прокурори.

Свидетел по това дело беше дори президентът Първанов. Като върховен главнокомандващ, той е шеф и на НСО, която функционира по Закона за отбраната и въоръжените сили.

На базата на окончателното и неподлежащо на обжалване решение на касационните съдии Върховният административен съд утре ще трябва да се произнесе дали това, че Марков е невинен по всички обвинения, на базата на които беше уволнен от работа, е достатъчно основание да го върнат на служба в НСО.

Ако това стане, за което има всички законови основания, бившият държавен охранител трябва в тридневен срок да се върне на работа. И то на мястото, откъдето е изгонен – охраната на президента.

Делата срещу подполковника текат вече две години – от лятото на 2007-а, когато той прати доклад до президента, в който предупреждава върховния главнокомандващ, че в НСО има купища нарушения, включително и принудата, оказвана върху гардовете да докладват за личния живот на подопечните си политици – информация, която се използва за политически рекет, както и публичният факт, че гардовете заработват странични доходи в престъпни групировки в свободното си от служебни ангажименти време.

Тогавашният шеф на НСО генерал Димитър Владимиров обяви Марков за емоционално и психически неуравновесен, а президентът го извика на лична среща в президентството, за да го предупреди, че нагазва в теми, които не са му работа и от това няма как да не си понесе задаващите се тежки съдебни последствия.

Тогава Първанов обеща спешен закон за НСО, която през всичките години на демокрация е генератор на политически скандали.

Като уволниха и осъдиха Марков, задето не направил лицеви опори за лично удовлетворение на зам.-шефа на службата, скандалите отшумяха и само тук-там беше маркирана новината, че Марков отнесе условна присъда за въпросното физическо упражнение.

Две години по-късно обаче срещу подполковника не остана нито едно обвинение. Интересно е какво ще се случи, ако съдът го върне на работа и Марков трябва да охранява президента, който лично свидетелства срещу него и го нарече заплаха за националната сигурност. А шефът, наpедил лицевите опоpи, публично и „пред строя награди“ гарда с със званието „свиня“ – и го пpеповтоpи в съда.

Най-известният момент в биографията на раздаващия заповеди за лицеви опори зам.-шеф на НСО Стоян Томчев е фактът, че е работил в охраната на братята Маргени.

Междувременно с почести беше пенсиониран служителят, който според доклада на Марков до президента е организирал донасянето на информацията от гардовете към политическите върхове – според нуждата на поръчителя, както и допълнителния труд на държавните гардове при оперативно интересни персони.

< Предишна

 

Следваща >