Най-странните езера по света – част 3 – тема за Светът – Idi.bg

172
Добави коментар
tao
tao

Едно от най-красивите творения на природата, езерата са извор на живот и поминък за много хора от древността до днес. В света обаче има езера, които се различават от останалите.  Нека продължим списъка на най-необикновените езера в света…

Част първа Част втора

Езерото Увс Нуур – Русия и Монголия

Силно соленото езеро отточно Увс Нуур е най-голямото в Монголия, разположено на 753 метра надморска височина и покриващо територия от 3 350 кв. м. То е разположено в североизточната част на автономната руска република Тува, на границата между Русия и Монголия. Сравнително плиткото езеро е само остатък от огромното солено море, което е покривало района преди хиляди години.

Снимка: Google Maps

Езерото Атитлан – Гватемала

Високопланинското безотточно езеро Атитлан (Lago de Atitlan) е едно от най-красивите езера в света. То се намира в планинската част на Гватемала и е заобиколено от три вулкана, разположени в южната му част. Езерото е свързано от древни времена с историята и културата на маите, като и до днес то е известно като „вълшебното шаманско езеро“.

Снимка: Google Maps Атитлан се сичта за най-дълбокото езеро в Централна Америка, макар дъното му да не е напълно изучено от специалистите. Що се отнася до произхода на водния басейн, според учените то се е образувало в кратера на вулкан, изригнал преди 84 000 години.

Кратерното езеро Коатепек – Ел Салвадор

Коатепек е красиво кратерно езеро, разположено в свежозелена кратерна долина в Ел Салвадор. То е образувано при серия риолитни изригвания преди около 72 000 и 57 000 години. Най-младият купол на вулкана е образуван около 8000 г.пр.н.е. Вътре в езерото се намира остров Теопан, който е бил от особена важност за цивилизацията на маите.

Снимка: Google Maps

Езерото Тоба – Индонезия

Уникалното езеро Тоба е всъщност най-голямото вулканично езеро в света. То се е сформирало от изригването на гигантски древен вулкан преди около 75 000 години и в момента заема площ от цели 1000 кв. км., с дължина 100 км., ширина 30 км. и дълбочина 505 м. Тоба се намира на индонезийския остров Суматра и е разположено на 900 метра надморска височина. В центъра на езерото е разположен остров Самосир, който е с територия 530 кв. км. или приблизително с големината на Сингапур.

Снимка: Google Maps Може би най-невероятната характеристика на езерото Тоба е неговият произход – цялата му площ е разположена в гигантския кратер на древния мегавулкан, един от малкото на Земята – при изригването си той бил десет хиляди пъти по-мощен от Етна, а в резултат средната температура на Северното полукълбо паднала на 10 градуса, населението на Земята намаляло 10 пъти, а три четвърти от  растителния свят на Северното полукълбо е загинал.

Štrbské Pleso – Словакия

Езерото се намира високо във Високите Татри – планински масив в Западните Карпати. То е с ледников произход и е покрито с лед около 155 дена в годината. Езерото представлява невероятна гледка на фона на планините и горите наоколо, и е една от най-популярните туристически дестинации в Словакия.

Снимка: Google Maps

Плитвишки езера – Хърватска

Плитвишки езера се намират в едноименния национален парк в Хърватска и са част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Те представляват необикновена гледка – съчетание от наситено сини води сред свежа зеленина. Течащата вода с хилядолетия е отмивала варовиковите скали, създавайки красиви басейни с различна форма и размери, пещери и водопади.

Снимка: Google Maps

Лох Нес – Шотландия, Великобритания

Лох Нес е сладководно езеро, разположено в платата на Северна Шотландия, чиито обем прясна вода е по-голям, отколкото този на всички езера в Англия и Уелс, взети заедно. То е разположено само на 15.8 метра надморска  височина, най-дълбоката му точка е 230 метра, широко е километър и половина, а дължината му е 37 км. По признание на всички гмуркали се в него водолази, Лох Нес е едно от най-зловещите места в света – водите са тъмни и в тях не се вижда почти нищо, затова те смятат, че в такъв воден басейн би могло да се скрие всичко, дори великият часовник Биг Бен би бил напълно потопен.

Снимка: Google Maps Езерото е най-известно с легендарното чудовище от Лох Нес, което привлича хиляди туристи от цял свят, които се надяват да го видят. Загадката на чудовището все още вълнува учени и туристи, като най-популярната теория е, че в езерото живее плезиозавър, но остава въпросът как древният динозавър е оцелял толкова хилядолетия и как се е размножавал.

Езерото Таал – Филипините Таал е сладководно езеро, разположено в кратер, формиран при избухване на вулкан преди 100 до 500 хиляди години. Вулканът Таал, който е разположен в центъра на езерото, все още е активен и това е причината водите му да са с високо съдържание на сулфати.

Снимка: Google Maps Таал е необикновен най-вече заради наличието на ендемитите (биологични видове, ареалът на които се ограничава върху определен район) – например единствената в света сладководна сардина и най-рядката морска змия на Земята.

Небесното езеро – Северна Корея и Китай

Небесното езеро (или Chonji) е най-високото кратерно езеро в света, разположено на надморска височина цели 2189 метра. То е разположено на границата на Северна Корея и Китай, в кратер в горната част на вулканичната планина Баекду, и е оградено от 5400-метрова планинска ивица.

Снимка: Google Maps Езерото е разположено в кратер, получен при избухването на вулкан през 969 г. Средната дълбочина на Небесното езеро е 213 метра, като в периода октомври – юни повърхността му се покрива с лед.

Българският принос: Езерото Сребърна

Езерото Сребърна, разположено в едноименния резерват близо до река Дунав, е известно най-вече с това, че се намина на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, наречено „Via Pontica“. Местността е обявена за резерват през 1948 г. и има охраняема площ от около 600 хектара, както и буферна зона от около 540 хектара. Дълбочината на езерото варира от 1 до 3 метра. Това, което прави водния басейн уникален е фактът, че той е мястото, на което се размножават почти 100 вида птици, много от които редки и застрашени (например далматински пеликан). През 1983 г. резерватът влиза в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 11492 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност