Европейският парламент одобри бюджета на ЕС за 2010 г.

5
Добави коментар
vikinceto_levski
vikinceto_levski

Published on 18 декември 2009 11:02, euinside, София Last change on 18 декември 2009 11:36

Европейският парламент одобри в четвъртък бюджета на ЕС за 2010 г., който ще бъде в размер на 141.453 млрд. евро като поети антажименти и 122.937 млрд. евро като плащания. Това означава, че съгласно гласуваната финансова рамка, ЕС ще може да поема ангажименти за финансиране на стойност 141 млрд. евро и да се разплаща реално за 122 млрд. И тази година, както и миналата беше особено трудно намирането на пари за финансиране на Европейския план за икономическо възстановяване на обща стойност 5 млрд. евро., от които 2.4 млрд. ще бъдат отпуснати през 2010 г.

В бюджета за догодина са включени и 75-те милиона евро помощ за закриването на първи и четвърти реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

От разбивката става ясно, че са увеличени средствата за конкурентоспособност, растеж и заетост, за запазване и управление на природните ресурси, за сигурност и правосъдие и за издръжка на администрацията. Намалени са перата за външната политика на съюза и за така нареченото „гражданство“.

Бюджетът за 2010 г. е последният, договорен съгласно правилата на договора от Ница, който не дава на Европейския парламент правомощия по отношение на разходите за земеделие. С Лисабонския договор, влязъл в сила на 1 декември, парламентът вече има пълни правомощия при определянето на бюджета на Общността.

Евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Ан Йенсен изрази опасения, че отново ЕС няма да има възможност да реагира адекватно в случай на нужда, тъй като бюджетът е изключително компромисен и е оставил твърде малко поле за маневриране. Освен това от АЛДЕ съжаляват, че отново, пак заради компромиса, не са заделени достатъчно пари за конкурентоспособност и изследователска дейност.