За новините на турски език – или на…английски

10
Добави коментар
user24
user24

събота, 19 дек 2009 г. 17:25 ч.

По темата се изговори почти всичко. Изчаках да мине истерията и емоцията от това нестандартно решение. Чухме колко е вредно за етническия мир и демокрацията (социолозите). Как референдумите започват с фалстарт (Първанов). Как Бойко става заложник на Волен (ДПС, БСП). Ясно е уж, че новините на турски могат да бъдат спрени само с едно административно решение (Яне). Дори и това, че малцина ги гледат в сравнение с турските сериали, които вървят по същото време по двете частни национални телевизии (логично).

Два са логичните въпроси. Защо Бойко подкрепи „Атака“ и какъв ще бъде резултатът от всичко това.

Бойко подкрепи Волен Сидеров, защото остана без голям избор на кого да разчита в парламента. „Атака“ подкрепя ГЕРБ последователно и без предварителни условия, както не го прави РЗС. Премиерът е доказал, че е готов да бъде диалогичен винаги, когато едно решение опре до консенсус. В случая решението за референдум не е взето – то само е подложено на обществена дискусия. Накрая правителството може да реши въпроса и без допитване до народа.

Има ли обществено напрежение около новините на турски език по БНТ? Има, а това означава, че управляващите трябва да вземат някакво решение, което да успокои духовете и да бъде правилно за държавата. Това обаче няма как да стане чрез вслушването само в на Гласа на народа. Турците с право ще бойкотират гласуването и то няма шанс да мине. При кампанията ще се разгорят най-долни страсти, които могат да взривят етническия мир. Никой няма да спечели – нито ДПС, нито ГЕРБ, нито „Атака“, нито българските граждани.

Тогава Бойко има правилен ход и той е в намирането на мъдро държавническо решение как може информацията за новините в България да стига до нейните граждани, които не знаят добре нашия език. Ако това реши правилно властта, цена няма да има. А кое е правилното решение – може би 700 000 български граждани с турски произход имат право да са част от нашата държава и нация, б​ез да са длъжни да превеждат новините на бабите и дядовците на турски.

Истината е, че последното поколение българи от турски произход знаят отлично български и владеят интернет. За какви новини на турски говорим, за какви пет лева? Модерният гражданин чете всичко, което го интересува online – и „Сабах“, и „Таймс“, и bnews, и mediapool. Тогава да забраним английския език и новините на него в интернет, понеже повечето тийнеджъри говорят по-добре него, отколкото майчиния си български…

Струва ли си цялата истерия около новините на турски заради иначе малкия ефект върху живота на българските граждани? За интеграцията на населението в ЕС най-добре правителството да въведе новини на английски език по БНТ, а след това да пусне една радиоточка в Делиормана на турски.

Така България ще стигне по-лесно до хората, които са изостанали както в езиково, така и в битово отношение.  А държавата отдавна ги е забравила.