Риболов на Дъно

13
Добави коментар
dian
dian

Също много разпространен и интересен начин на риболов. При него се залага на по – дълго чакане, но затова пък се очаква и по – голям улов. Сигурно сте забелязали по язовирите рибари заметнали по 2 – 3 въдици на дъно и после се опънали на сянка. Може би сте се питали „…Тези пък какво ли ще хванат като не си гледат въдиците ?!?…“ Истината е, че те просто чакат, чакат момента, когато ще се чуе звук от сигнализатор или звънчето ще подскочи нагоре.
Почти винаги обект на дънния риболов са рибите, които обитават и търсят храната си близо до дъното. Основните елементи, необходими за риболов на тежко са:

– Въдица – напоследък широко навлезе тенденцията за използване на телескопи за дъно. Те са с размери около 2.5 – 3 м. и имат по – дебел връх, което позволява безопасно замятане и вадене на рибата (без да се счупи). Мен ако питате, аз си предпочитам класическата пръчка с едно коляно и дължина 2.5 – 3 м., не много твърда. Но това си лично мое мнение.

– Макара – за целта ви трябва макара с добро предавателно число и ако е възможно и няколко лагера.За риболов на дъно винаги трябва да се използват макари който са по надеждни и сигурни. . Те трябва да имат добър и прецизен аванс който трябва да е добре регулиран, за да се избегнат евентуални изненади. Винаги може да имате удар на голяма риба, няма да хванете ако си седите вкъщи.

– Влакно – при риболов на дъно говорим вече за по – сериозни дебелини на влакното като се започне от 0.25 и се стигне до 0.35 и нагоре. Също така има и плетени влакна който са много здрави но и доста по скъпи.

– Куки – за куките какво да ви кажа на пазара се предлагат толкова много разновидности че е доста трудно човек да избере правилната кука от първия път. Просто трябва да се съобразите от вида на рибата и от неината големина. Без експерименти няма как да се научите, затова ходете по често на риболов и правете опити.

– Стръв – тя зависи от хранителните навици на рибата, която сме избрали за обект на нашият риболов.
За стръв може да се използват- царевица, кюспе, червей, протеинови топчета, рибки и др. Както казахме това зависи от вида на рибата която ще ловим(дали е хищна или не)

– Тежести – при риболова на дъно се използват по – сериозни тежести, от порядъка на 60 – 70 гр., и нагоре. Днес вече се използват олова с покритие, така те не отравят водата… Най – далечно замятане е над 200 метра, но това се постига със специални въдици и много тренировки.

– Камбанката (или звънчето) – и тя като плувката играе ролята на индикатор за кълването. При използването на класическа камбанка, тя се поставя между 1 и 2 водач или между 2 и 3 водач и се отпуска малко влакно за да увисне. Но това са вече остарели методи който в скоро време ще излязат от употреба.

При съвременния риболов на дъно се използват вече сигнализатори който са много по удобни и надежни.Вече има и сигнализатори с цени от 15/20 лева така че ви съветвам вземете си и ще се обедите в тяхното удобство, все пак риболова трябва да ни носи удоволствие.

Стойка- при условие че искате да ползвате сигнализатори задължително ще ви трябва стойка, или специални колчета. Когато използвате стойка няма опасност някоя голяма риба да ви отмъкне въдицата, а вярвайте ми има много такива случай.