Как да изберем парфюм

11
Добави коментар
lirinorn
lirinorn

Повече за парфюмите – парфюмна композиция.

Каква е разликата между парфюм, тоалетна и парфюмна вода и одеколон?!

Парфюмите под формата на уханни растения, извлеци от тях и други са ни познати още от древността. Към сегашният си вид те се доближават през средновековието в европейските дворове като най – известен е френския. Парфюмът се състой от няколко компонента водно алкохолен разтвор или денатуриран етилов алкохол, в които е разтворена парфюмна композиция. Най – важният от тях е парфюмната композиция (ПК). Тя дава на парфюма основните му характеристики.

Парфюмни есенции:  Парфюмните есенции са съставени от над 50% парфюмни композиции и разтворител (денатуриран алкохол, пропилен гликол и др.) Има и такива, в които няма разтворител. Тази форма не е подходяща за употреба в състоянието, в което е и за това нормално не се продава на крайния потребител, а не е нужно да споменаваме и за цената й.

Парфюм / Perfume / Le Parfum

Парфюмът е  20-40%  разтвор на ПК и е най – чистата, силна, издържлива и съответно най – скъпата форма на аромат. Такива са и парфюмите от ФМ груп (съдържат от 20 до 30% есенция). Най – топлите точки на тялото (обикновенно това са точките върху които се усеща пулса – шията, зад ущите, зад коляното и вътрешната страна на лакътя и китката) върху които се нанася  помага да се усеща аромата равномерно. Парфюмите при нормална употреба траят обикновено около 12 – 18 часа но е възможно и по – дълъг или по – къс период от време в зависимост от биохимията  на тялото.Тази форма е доста по – евтина от предходната, но трябва също да се внимава с нея, тъй като  лесно може да се ‘злоупотреби’ с употребата й. Изберете си вашия парфюм от ФМ груп с 20% разтвор на ПК.

Парфюмна вода / Eau de Perfume / Eau de Parfum / EDP

Втори по ранг след парфюма е парфюмна вода (EDP). Има концентрация на ПК  10-30% и е доста популярна. Такива са парфюмите на ФМ от мъжката класическа колекция (съдържат 16% есенция) Трае 8 – 12 часа при нормална употеба и в зависимост от биохимията на тялото.

Тоалетна вода/ Eau de Toilet /Eau de Toilette / EDT

Това е по-леката версия на EDP. Тя съдържа по малко ПК и за това не е толкова издържлива. Концентрацията на ПК в нея може да е 5-20%. Очаквайте от нея да трае около 5-8 часа при нормална употеба и в зависимост от биохимията на тялото. Ако искате да удължите аромата й обмислете употребата на душ гел, крем за тяло със същият аромат.

Одеколон / Eau de Cologne / Cologne / EDC

Разликата между EDP и EDC не е чак толкова голяма, но съдържанието на ПК в нея е най – малко от всички изброени дотук 2-3%. Често се изплозва в комбинация с тоалетна вода. Може да трае до 4 часа, като може да се опитате да удължите аромата  използвайки сапун, душ гел или лосион.

Ароматни води / Perfumed Body Waters

По – слабо ароматни от одеколона. Съдържат  ПК около 1%, те са слабо ароматни, но имат добри хидратиращи свойства. За най – добри резултати използвайте върху цялото тяло, като я комбинирате с душ гелове и лосиони за тяло.

Парфюмни масла

Парфюмните масла са чудесен начин да опитате уникалния свят на уханията без вода и алкохол, които са традиционни за парфюмите и одеколоните. Най – честата им употреба е при масажи и бани. Те са съставени от етерични масла или ПК и масла носители: слънчогледово, жожоба, сусамено, макадамия и кокос. 

Особености при покупката на парфюми и козметика
– Магазин за парфюми не е най подходящо място за избор на парфюм. Най добре да се вземат мостри и да се избира в обстановка, където няма много странични миризми.

– При избор на парфюм не се препоръчва да се пробват повече от 3 аромата.

– По-добре да се започне от най лекия, след това да се премине към по-тежките аромати.

– Вдишвайки аромата, отпуснете се и затворете очи. Опитайте да си представите какъв е този аромат- топъл или студен, нежен или рязък? Не ви ли напомня за някаква неприятна случка или човек? В същност харесва ли този аромат имено на вас?

– Малка капка от парфюма трябва да се нанесе на китката или в долчинката на лакътната става.

– Не трябва да бързате, изчакайте 5-10 минути, преди да се насладете на аромата. За това време парфюма се разкрива, смесва се с аромата на кожата. Спирта, който се съдържа в парфюма, се изпарява, иначе той ще ви попречи да възприемете напълно аромата.

– Върху кожата парфюма се променя с времето: аромата, който ви се е струвал невероятен, се променя, и може да се прояви нюанс, който да ви е неприятен. Само кожата дава на парфюма да разкрие неповторимия аромат.

– Не се препоръчва да разтърквате капката на парфюма с пръст по кожата,това нарушава нормалния процес на изпарението.

– Не си доближавайте носа към мястото на парфюмираната китка, от разстояние по-добре се оценява „ореола” на парфюма.

– Съществуват определени точки на тялото на човека, които по-дълго удържат аромата. Най интензивно парфюма развива своя аромат на нежна кожа, под която пулсира кръвта: зад ушите, покрай сънната артерия, долчинката на лакътя, на китките, зоната на деколтето. За да стане аромата по-изразителен и траен за целия ден трябва да се разпръсне леко облаче около косата с помощта на пулверизатор ( не се нанася директно върху косата,защото спирта уврежда косъма)

– Трябва да се знае, че парфюма е добре да се използва в микроскопични дози, а смело може да се пръска с парфюмерийна вода. Парфюма е като вечерна рокля, не се ползва през деня, предлага се за вечерна употреба. Нанасят се непосредствено на тяло – за собствена наслада и за хората, които ги допускаме в сферата на интимния комфорт ( 0-50см).Разкриват се около 2 часа, държат се 8-12ч ( най-дълго от всички парфюмерийни продукти) За да се наслаждаваме с аромата на любимия парфюм през деня, използваме тоалетна или парфюмерийна вода.

– Задължително да се обръща внимание върху продуктите за грижата за тялото. Използването на тези продукти не позволяват на ароматите да се смесват, и повече време да се съхрани основният аромат.