Двигатели с водородна клетка взеха първите места в състезанието за икономия на гориво

60
Добави коментар
akafazov
akafazov

May 27, 2008

София, 27 май 2008 г. – В състезанието Shell Eco-marathon 2008 бяха постигнати отлични резултати въпреки временните превалявания. Първи рекордьор стана отборът на De Haagse Hogeschool – Холандия. Той записа резултат от 848 км/л със своя автомобил с водородна горивна клетка в категорията „Градски тип” и така подобри предишния рекорд от 810 км/л. Рекордът от 2007 г. за най-малко отделени емисии въглероден диоксид също е подобрен. Отборът на Lulea University of Technology постигна 6.15 грама емисии въглероден диоксид за един километър със своя автомобил от градски тип. Тазгодишният победител при прототипите – Lyceé La Joliverie – подобри собствения си рекорд от миналата година, като отчете резултат от 3,383 км/л.

Shell Eco-marathon Европа се утвърди като международно събитие. Тази година за първи път участваха отбори от България, Унгария, Норвегия и Сингапур. Както винаги студентите заредиха надпреварата с ентусиазма си и превърнаха състезанието за  еко технологии в уникално събитие.

„Състезанието Shell Eco-marathon Европа 2008 отново демонстрира как реални превозни средства, проектирани и конструирани от студенти, могат да предложат едно по-чисто и съобразено с околната среда бъдеще. В допълнение към образователния аспект на състезанието, Shell Eco-marathon Европа показва също и как подобряването на икономията на гориво и намаляването на емисиите въглероден диоксид могат да бъдат приятно занимание за хилядите участващи студенти”, коментира Марк Сингър, ръководител на глобалния Shell Eco-marathon.

Крайни резултати в категорията „Градски тип”

С резултат 848 км/л холандският екип на De Haagse Hogeschool / TH Rijswijk Academie voor Egineering отнесе у дома първата награда в категорията „Градски тип” за техния автомобил, задвижван с водород. Челната тройка се допълва от екипи от Норвегия и Турция. Трите първи места спечелиха превозни средства, които се движат с водород. Най-добрият резултат за двигател с вътрешно горене постигна Lulea University of Technology от Швеция – 299 км/л с двигател на етанол. Шведският отбор спечели също и еко наградата за промени в климата с 6.15 г/км отделени емисии СО2 и така подобри миналогодишния рекорд от 9 г/км. Екипът взе и наградата за технически иновации на Bosch за своята система за рециркулиране на изгорелите газове с  90% ефективност.

Първите пет места в категорията „Градски тип”

Крайни резултати в категорията „Прототипи”

В категорията „Прототипи” победител отново е френският отбор от Lyceé La Joliverie с резултат 3,382 км/л. Така студентите подобриха своя  миналогодишен рекорд от 3,297 км/л. След тях се класира немският отбор на University of Applied Sciences от Офенбург. Той постигна резултат от 3,198 км/л със своя двигател с водородна горивна клетка. Отборът на University Paul Sabatier Insa – Тулуза зае трето място с резултат 3,036 км/л.

Lycée La Joliverie спечели също и еко наградата за опазване на климата за постижението си от 0.8 грама отделени емисии въглероден диоксид за един километър.

Наградата Bosch за технически иновации в тази категория спечели отборът ESSTIN от Франция. Журито оцени техния двигател с горивна клетка заради неговата ефективност и гъвкавост. Екипът EcoEmotion от Merseburg University и Burg Giebichenstein University – Хале, Германия, взе както наградата за дизайн на SKF, така и наградата за екодизайн на Autodesk. Тяхното превозно средство с форма на акула е направено от копринени влакна, балзово дърво и смоли от естествени материали.  Всичко това допринася за намаленото тегло и по-ниския общ разход на гориво.

Първите пет места в категорията „Прототип”

Първият български отбор в Shell Eco-marathon

Първият български отбор в Shell Eco-marathon стартира заедно с 53 отбора в категорията „Градски тип” и направи 11 от общо 14 обиколки. Технически проблеми попречиха на студентите да завършат състезанието.

„Въпреки проблемите на пистата, мога да кажа, че Shell Eco-marathon е едно от най-хубавите преживявания в живота ни. Докоснахме се до върхови технологии и постижения в областта на автомобилизма и устойчивата мобилност. Станахме част от една зелена идея. Създадохме контакти с други университети и обменихме опит. Убедени сме, че българското участие в състезанието трябва да продължи и догодина и сме решени да преодолеем всички трудности, свързани с подготовката и участието в състезанието – от намирането на спонсори през събирането на всички части до съчетаването на изпитите в университета с работата върху автомобила. Сега вече знаем как да подобрим нашия автомобил и добихме спортния хъс, който ще ни помогне да финишираме успешно на следващото състезание”, каза капитанът на отбора Желязко Картунов.

Въпреки че тази година първите три места в Shell Eco-marathon спечелиха автомобили, задвижвани с водородни горивни клетки, българските студенти ще продължат да усъвършенстват хибридния двигател – комбинация от електродвигател и двигател с вътрешно горене. „Това е бъдещето на автоиндустрията. Надявам се да го докажем догодина на пистата Eurospeedway в Лаузитц, Германия”, заяви Желязко Картунов.

Теми: shell eco marathon, автомобил, горивни клетки

Автор: Камелия Славейкова