Мартин Петров Blog

19
Добави коментар
dhstudio
dhstudio

Днес попаднах в една книжарница и още по случайно на една книжка стил американска банална пропаганда- „Как да спим по- малко и да сме по- енергични“ от Praetor Publishers. Смея да твърдя, че книжката е с доста глупава корица, но къде не съм дал 7.99 лв. и реших да си я купя дори и с риска да стои захвърлена в библиотеката ми.
След като я прочетох за доста малко време и останах положително очарован от факти и съвети които не знаех реших да напиша няколко неща и изводи от книгата които предполагам биха заинтригували по- голяма част от хората:
1. Правилното хидратиране за вашата система на съня е като машинното масло за автомобил. Необходимо е получаването на повече слънчева светлина за да се понижи нивото на мелатонин. При високи нива на мелатонин човешкото тяло се чуства сънливо и немотивирано през деня.
2. Основният ефект от дехадратирането се вижда в кръвта- кръвта се сгъстява и не може да пренася кислород до всички части на тялото. В резултат от това чувствате умора и липса на достатъчно енергия. Отслабва и имунната система.
3. Необходимо е физическо натоварване което води до нужда от дълбок сън. Дълбокият сън на практика е фазата от сънят като цяло която въздеиства най- благотворно на възстановителния процес.
4. Дават решение на следобедното преспиване, а именно точно тогава има спад на телесната температура което води до привидна умора. Решение на това според книгата е малка  дрямка не повече от 15-45 минути понеже могат да се засегнат другите фази на сънят и нещата да се влошат още повече.
5. Позата на сън е отново много важна. Спането по корем и на страни създава ненужно налягане върху някои жизненоважни органи като стомах, дробове и черва. Освен това се създава голямо напрежение за врата и гърба, което прави сънят много неспокоен и често е основна причина за проблеми с гърба. За целта най- добрата поза т.е. правилната поза е да се спи по гръб.
6. В книгата много сериозно отричат тютюнопушенето както и употребата на кофеин. С няколко думи „НЕ НА КОФЕИНА И НИКОТИНА“.
Оставам на Вас да прочетете книжката и сами да се убедите колко са верни всички факти за вредите които нанасят кофеина и никотина както и за изброените съвети по- горе.
Абе като цяло книжката си заслужава както всички прозорци към знанието.
VN:F [1.9.22_1171]Rating: 5.0/5 (1 vote cast)VN:F [1.9.22_1171]Как да спим по- малко и да сме по- енергични, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Post navigation

Личен Блог на Мартин Петров