Полезни съвети за хляб и тестени изделия

37
Добави коментар
solo5
solo5

Полезни съвети за хляб и тестени изделия
1 Юни 2008 / 12:22  |  Автор: solo5  | 

 | Категория:

Любопитно

Хлябът се запазва по-дълго пресен, ако се съхранява в покрит порцеланов или емайлиран съд. За да се избегне плесенясването, на дъното на съда се поставя суров очистен картоф или малко готварска сол.

Твърдият хляб омеква, като се завие във влажна кърпа за 5 минути, след което се поставя за 20-25 минути в не много гореща фурна.

Мекият хляб се реже по-лесно на тънки филийки, ако ножът се нагрее добре на печката, след което се потапя за 1-2 минути във вряла вода.

Специфичната миризма от шкафа или съда за хляб се премахва, ако се избърсва от време на време с кърпа, навлажнена с оцет, и се проветрява.

Брашното се пресява преди замесване не само за отделяне на едрите частици – по този начин с въздух, става по-пухкаво, а тестото – по-качествено.

Бухването на тестото може да се спре, като се покрие с добре навлажнена хартия.

Тестото не се лепи, ако ръцете се намажат с растително масло.

Тесто подквасено с мая става по-леко и пухкаво, ако се добави студен картоф, настърган на ситно ренде (2-3 средно големи картофа на 1кг брашно).

Миризмата на содата бикарбонат в тестото изчезва, ако тя предварително се разреди с лъжичка оцет или лимонена киселина.

Захарта у сладките теста не бива да е в излишък, нито в недостиг. Излишната захар  пречи на изпичането и забавя развитието на маята (бухването), а при недостиг – не се образува приятната червена коричка върху печивото.

Мазнина в излишък пречи за получаването на добре изпечени и пухкави изделия.

Пържени тестени изделия (мекици, понички и др.) най-добре се получават в следната смес: 60% свинска мас и 40% растителна мазнина.

Яркожълтият цвят на кекса се получава, ако жълтъкът се разбие от вечерта с малко готварска сол и се остави до другия ден на хладно.

Миризмата на свинска мас в курабии и бисквити изчезва, ако в тестото се прибави сок от лимон.

 

Използван източник:

Далев Пенчо, Прагова Лилия – Химия – всеки ден, Изд. „Св. Климент Охридски”

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ