ДВОРЕЦЪТ И БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК

14
Добави коментар

ДВОРЕЦЪТ И БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК
31 Май 2008 / 18:06  |  Автор: neshtointeresno  | 

 | Категория:

Хоби и развлечения

Дворецът на румънската кралица в Балчик привлича хиляди туристи от страната и чужбина.Най много те са през летния сезон. 

Разлистващите се корони на дърветата, бистрите водопадите, езерцата и чешмите, огрените от слънцето кубета на малкия православен храм и минарето на джамията …Дворецът в Балчик е единственото подобно място в света, където мирно съжителстват свещените сгради на мюсюлманството и християнството. Заслугата за това има румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. По нейните канони тя вплела в прекрасна хармония десетки култури и влияния, така превърнала любимата си резиденция в едно от най-красивите и причудливи кътчета у нас. 

Строежът на самия Дворец е извършен от италианските архитекти Августино и Америго през периода 1924-1927 година. Специално поканен за да сътвори красивите паркове, е швейцарецът Жун Жани. По-късно, през 1937 година той умира и делото му довършва швейцарец от еврейски произход Гутман. Освен това по изграждането на това прекрасно място ,са работили безвъзмездно и много местни жители. А под дворцовия параклис, на южната страна на първата тераса можем да открием даже вградена възпоменателан плоча за признателност: „За спомен на Денис Гаетано, доверен мой помощник, иззидал из основи това място. 14 май 1930г. Мария“

Това, което прави впечатление в Двореца, е различните религиозни сюжети, архитектурна композиция, митологични персонажи.Между тях е фекоративната джамия с минаре, поставените на много места кръстове с надписи на черковнославянски език- донесени от гробищата на манастирите в Молдова. Също така византийски православен параклис, колонади и двор в мавритански стил, красиви митологически същества по чешмите. Елинистичният мраморен трон бил докаран чак от Флоренция, „съжителствайки“ с езически барелефи, мюсюлмански каменни надгробия с изваяни чалми, огромни глинени делви от Мароко.Това странно съчетание се дължи на учението на персиеца Бахауллла, на което Мария била поклонничка. Религията проповядва единство на Бога , единство на всички религиозни учения и човешкия род.И всички тези чудновати неща, са прегърнати от невероятните паркове, тераси, градини и уханни цветя.

 Дворецът е едно от чудесата на България.За това са били нужни цяла

армия работници, градинари и строители, както и богатото въображение на кралицата.

 

Дворецът бил оформен така, че всеки от принцовете или гостите да бъде максимално уединен в покоите си, разпръснати из парка. Римската баня, розариумът, параклисът или просторната колонада с изглед към морето пък предлагат безброй спокойни кътчета, навяващи романтика и носталгия по онези отминали времена.

Около Двореца в Балчик се намира и университетската ботаническа

градина

създадена през 1955, която се е сляла с историята на Двореца. В нея могат да се открият около 370 етикетирани растителни вида – дървета и храсти. Особено внущаваща е кактусовата колекция от 600 индивида.След колекцията на кактуси в Монако тази в Балчик е на второ място в Европа по богатство на видове.Тук растът каучуково,бонбонено,книжно дърво,древно гинкго,метасеквоя,ароматна едноцветна магнолия и много други

КОМЕНТАРИ