Пчелите говорят на различни езици – Фактор НюзПчелите говорят на различни езици

30
Добави коментар
ZhelezenT
ZhelezenT

Различните видове пчели имат различни диалекти при комуникация с техните родственици

Медоносните пчели от различни видове, които използват танци като средство за обмен на информация, имат свои диалекти, което не им пречи да се разбират една с друга. До този извод достигнаха авторите на изследване публикувано в списание PLoS ONЕ.

Както е известно танцът на пчелите е единствения известен начин за комуникация при тях. В зависимост от направлението и разстоянието от открития източник на храна се променят и фигурите в танца на пчелата. По този начин тя показва на пчелите от кошера къде да търсят храна.

Ентомолозите провели на територията на Китай експерименти, при които създали смесена колония от различни видове пчели: азиатските Apis cerana cerana и европейските Apis mellifera ligustica.

Оказало се, че диалектите в танца на тези два вида пчели значително се различават, даже и ако те добиват храна в едно и също обкръжение, коментират учените. Въпреки разликите пчелите успявали правилно да декодират съобщенията, предавани от техните родственици. Това изследване е първото доказателство за успешна комуникация между два вида пчели.