Бурж Дубай – най-високият небостъргач в света

12
Добави коментар
loriena
loriena

Най-високият небостъргач в света – „Бурж Дубай“, е вече факт. С 828 м. височина, с над 200 етажа и вложени над 1,5 млрд. $, „Бурж Дубай“ със сигурност може да бъде наречен най-грандиозното чудо на съвременната архитектура.

От близо две десетилетия Дубай се възприема като синоним на лукса и разкоша, а мнозина го наричат „осмото чудо на света“. И въпреки огромните дългове, които градът е натрупал заради строителството на умопомрачителни, коя от коя по-фантастични сгради, предприемачите и местните власти не се отказват да инвестират милиарди долари в разрастването му. С построяването на най-високия небостъргач в света, Дубай каза „Не“ на финансовата криза.

Откриване на „Бурж Дубай“

Откриването на „Бурж Дубай“ бе отложено с месец, но това не е случайно. Най-високият небостъргач в света отвори врати на 4 януари 2010 г. – денят, в който преди 4 години Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум поема управлението на Дубай (освен това той е премиер и вицепрезидент на Обединените арабски емирства).

 

С грандиозна пиротехническа фиеста от 10 000 фойерверки, разположени по цялата конструкция на най-високия небостъргач в света и акомпанирани от аудио-визуални ефекти, шейхът официално представи новотоархитектурно чудо пред десетките хиляди туристи и жители на арабския свят, дошли специално за случая. В деня на откриването на „Бурж Дубай“ бяха обявени и реалната му височина, броят на етажите и разположението на обектите, както и новото му име – „Бурж Халифа“ (в чест на президента на Обединените арабски емирства Шейх Халифа бин Зайед ал-Наян, който в края на 2009 г. дари 10 млрд $ на Дубай, за да го спаси от фалит).

Конструкцията на „Бурж Дубай“

С височината си от 828 м. „Бурж Дубай“ се извисява величествено и някак в синхрон  с всички останали сгради (много от тях небостъргачи) в града. Отдалеч погледнат, особено на фона на ослепително красивия арабски залез, най-високият небостъргач в света наподобява гигантска игла и подобно на нея се изтънява към върха. Истинският замисъл обаче е, да прилича на пустинното цвете Hymenocallis, което вдъхновило архитекта на „Бурж Дубай“ – 65-годишният канадец Ейдриън Смит (проектирал още две от 10-те най-високи сгради в света – Trump Intlernational Hotel & Tower в Чикаго и JinMao Tower в Шанхай).

Конструкцията от бетон, стомана и стъкло на „Бурж Дубай“ е композиция от три елемента, симетрично разположени около централното му ядро. Вертикалният „град“ разполага с  хотели, офис-сгради, луксозни апартаменти, търговски центрове и всякакви форми на забавление. За посетители ще бъдат отворени само 162 от етажите, а останалите са за обслужващия персонал и техническата поддръжка (разположени на последните 45 етажа и в мачтата). Интериорът на хотелите е по дизайн наДжорджо Армани, който откри и собствен хотел в „Бурж Дубай“ (заемащ 15 от първите 39 етажа).

 

До 108-ия етаж се разполагат 900 частни жилища, а на 76-ия етаж има открит басейн. Останалите етажи, с изключение на 122, 123 и 124, са заети от офис – помещения. На 124-ия етаж се намира наблюдателната палуба (външна и вътрешна), от която се разкрива изумителна гледка към града. Около 25 000 души персонал (сред които и 35 българи), 57 асансьора и 8 ескалатора са на разположение на посетителите на най-високия небостъргач в света. Най-високият небостъргач в света „Бурж Дубай“ е част от цял комплекс на обща стойност 20 млрд. $. Заобиколен е от милиони квадратни метра площ, осеяни с хотели, офиси, жилищни сгради и търговски центрове.

Рекордьорът „Бурж Дубай“

„Бурж Дубай“ вероятно ще оглавява класацията за най-висока сграда в света години наред. Построен само за 5 години, още през юли 2007 г. небостъргачът остави зад гърба си първенеца до този момент Тайпе 101 в Тайван (висок 508 м.), кулата за наблюдение и комуникация в Торонто (една от най-големите атракции на града, висока 553, 3 м) и Willis Tower в Чикаго (висок 442 м.) „Бурж Дубай“ е сградата с най-много етажи в света. „Бурж Дубай“ е сградата с най-високият обитаем етаж в света. „Бурж Дубай“ е сградата с най-високо разположената тераса за наблюдение. „Бурж Дубай“ е сградата с най-високо издигащ се асансьор за хора и с най-високо издигащ се сервизен асансьор. „Бурж Дубай“ е с изключително усъвършенствана система за безопасност ( на интервал от 25 – 30 етажа има междинни етажи, които са по-устойчиви на огън и имат отделени ресурси за въздух при спешни случаи). „Бурж Дубай“ е най-голямото постижение и гордост на арабския свят, който въпреки финансовите си затруднения, съумя да завърши започнатото. Защото политиката на Дубай следва идеята: „Кризата идва и си отива. А градовете продължават напред. Всеки трябва да продължава напред. Защото ако спре да взима решения, значи спира да се развива“.

 

08. 01. 2010 / Цвети Тошева