Здраво бебе: Ушна инфекция: Какво я предизвиква?

15
Добави коментар
ZdravoBebe.com
ZdravoBebe.com

Ушната инфекция обикновено се предизвиква от бактерия, но е възможно и вирус да бъде причинител. Тя се развива, когато се натрупа течност в пространството зад слуховото тъпанче и тя се инфектира.
Обичайно всяка течност, която влезе в тази кухина напуска тялото бързо през Евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с носоглътката. Когато обаче Евстахиевата тръба е запушена (нещо което обикновено се случва по време на настинка, възпалени на синусите и дори по време на сезонните алергии) течността няма как да напусне тялото и остава в средното ухо.

Микробите се развиват отлично в тъмна, топла и влажна среда, така че пълното с течност средно ухо се явява чудесно място за тяхното размножаване. С влошаването на инфекциата, се засилва възпалението в средното ухо и с него се появява болката. Температурата се проявява в резултат на опитите на тялото на бебето да се пребори с инфекцията. Медицинският термин за това състояние е (възпаление на средното ухо, с натрупване на течности, болка, зачервено слухово тъпанче и понякога температура) acute otitis media (AOM).

Биберон-залъгалките могат да увеличат риска от инфекция на средното ухо при бебета и при малките деца. В едно изследване, случаите на ушна инфекция са с 33 процента по-малко при бебета, които не сучат биберон-залъгалки.

Бебетата са особено податливи на ушна инфекция понеже тяхната Евстахиева тръба е къса (около сантиметър) и хоризонтална. С порастването и възрастта, тръбата се увеличава в дължина и се измества по вертикарата, така че течността може да се отича по-лесно. Ушната инфекция е една от често срещаните детски болести. Въпреки, че няма статистика колко бебета са ре разболявали от ушна инфекция Американската Академия на Педиатрите твърди, че повечето деца са имали поне веднъж ушна инфекция докато навършат три години.

източник babycenter.com превод Е.П.

Следва: Как се лекува ушната инфекция?