Съвети при избора на ламинат

28
Добави коментар
somebody
somebody

   Ламината е най-съвременния вид покритие за под, той става все по-популярен по целия свят благодарение на оптималното съотношение цена и качество, а също и на други предимства спрямо другите покрития. Ламината не изисква циклене, шлифоване, лакиране, той не избелява на слънце, а всяко петно върху него лесно се маха с помощта на ацетон. Ламината е екологичен, явява се прекрасен изолатор, великолепно съхранява топлината, лесно се монтира. Голямото разнообразие от цветове и текстури задоволява и най-големите изисквания. Ламината има още едно предимство – той е здрав, лесно ще издържи ноктите на вашето куче или ходенето с обувки. За почистването на ламината е необходимо само той да се забърше с влажен парцал, и пода ви дълги години ще е като нов.

При избор на ламинат може да се даде една основна препоръка. Първо, да се определи за какви помещения ще се използва ламината и за какво натоварване той е необходим. И по-възможност да се купи ламинат с един по-висок клас.

Производството на ламината е стандартизирано и разбито по ниво устойчивост към износване на класове. Класът на ламината се обозначава с двуцифрено число, общо те са шест (21-23 и 31-33). Първата цифра обозначава типа на помещенията, за които се използва ламината. Цифрата 2 – ламинат за жилищни помещения, 3 – за обществени (офиси, магазини и др.) Втората цифра посочва допустимата интензивност на експлоатация.

Класовете 21 и 22 са предназначени за помещения с малко и средно натоварване, например спални. Предназначен е за експлоатация 2-3 години. Ламината 23 и 31 клас са следващите по износоустойчивост. Първият от тях е предназначен за жилищни помещения, в които живеят много хора, а втория се препоръчва за малки офиси, стаи за посетители. При това 31 клас може да се използва в апартамент, но 23 не може да се използва в офис. Срокът на експлоатация на клас 23 при грижливо отношение е 6 години. Аналогична е експлоатацията на клас 31 в офисите, но в жилище тя се увеличава двойно.

Ламинатът клас 32 и 33 е предназначен основно за магазини, заведения и др. с голямо всекидневно натоварване. Те притежават дебел защитен слой, често допълнителна звукоизолация, която пълноценно заменя подложката при монтиране. Срокът на служба на този ламинат в обществените помещения е 6 години, но ако се купи такъв ламинат за вкъщи, то ще е необходима замяната му чак след 15-20 години.

Освен това един и същ клас може да има различна дебелина, която също се отразява върху цената му. Производителят може да се вписва в изискванията за определен клас ламинат, но с минимално необходимите характеристики. Затова срокът на гаранцията също се явява показател при избора на ламинат.

Още един критерий при избора на ламинат за неговата износоустойчивост са оборотите, които той издържа при изтъркване със апаратите за шлифоване. Тази информация не винаги се посочва, затова е добре да се попита продавача.

Също така важна съставна част от цената се явява и допълнителния защитен слой, влагоотблъскващите свойства и други фактори, недостъпни за очите.

 Сега, когато отидете в магазина ще сте наясно, защо еднакъв на външен вид ламинат има различна цена. И внимавайте, когато се опитвате да спестите от цената на ламината, можете да понесете впоследствие много по-големи загуби.