Лесно ли се осребрява чек от Google | Izmamno.com

87
Добави коментар
avox76
avox76

След дълго и трепетно очакване вече държите зеленикав чек от Google Adsense в ръцете си и се радвате на изписаната на него сума. Не бързайте обаче да се радвате, докато сумата не бъде претворена в истински пари, защото получаването на чека е само началото.

Избор на банка

Като начало трябва да изберете банка в която да осребрите чека. Имайте предвид, че не всички банки осребряват чекове. Има и такива които осребряват, но служителите им не знаят за това!

На посочения по-долу линк можете да намерите потребителска класация относно това в коя банка е най-добре да се осребряват чекове.
http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=2800

По принцип на чековете на Google пише “Payable at City Bank” т.е. би трябвало в тази банка осребряването да стане най-бързо и лесно, но нека да не забравяме, че сме в България.

Твърде възможно е когато отидете в банката и заявите осребряването на чека служителите да Ви гледат с недоумение и да се питат един друг за какво става въпрос. По-лошото e, че има и такива които изобщо не са чували за Google, камо ли за програми като Google Adwords и Google Adsense . Явно в България все още малко хора достигат до получаване и осребряване на чек и тази услуга не е популярна.

Ако попаднете на подобен банков служител вметнете, че Google e една от най-скъпо струващите компании в света, като пазарната и оценка е около 147 млрд. долара (б.р. 06.2008). Това може би ще предизвика малко респект в банковия чиновник.

Най-добре е да изберете банка в която вече имате открита сметка за да не се налага да си откривате нова такава. Тъй като сумата на чека е в американски долари най-вероятно служителя ще Ви предложи да Ви открие доларова сметка в която да бъде извършен превода.
В случай, че приемете предложението му то имайте предвид, че сметката трябва да бъде заредена поне със стойността на банковата комисионна, т.е. след откриването й ще трябва да внесете и известна сума по сметката. Същото важи и за левовите сметки и за това ако вече имате текуща сметка с положително салдо няма да се наложи да внасяте допълнителни средства, а само да посочите номера на сметката в молбата.

Разбира се най-важна е стойността на комисионната. Ако банката в която имате сметка ще Ви вземе 30 $ е по добре да си създадете сметка в банка при която таксата е 10 $. Освен това тази сметка ще Ви послужи и при бъдещо осребряване на чекове.

Молба за инкасиране на поименен чек

На посочения по-долу линк можете да намерите молба за инкасиране на поименен чек в ОББ (Обединена Българска Банка).

Молба за инкасиране на поименен чек в ОББ

Ако сте избрали ОББ за осребряване на своя чек можете да разпечатите молбата, да я попълните и да отидете с нея директно в банката. Така съвсем ще изненадате нищо неподозиращите служители.

Проверка за валидност на чека

Преди да получите стойността на чека по своята сметка банката ще направи проверка за валидността на чека. В зависимост от избраната банка периодът на проверката може да отнеме до три седмици. Запитването се изпраща до банката издател на чека, която трябва да потвърди, че чекът е легитимен и подлежи на изплащане. Именно заради разходите по тази проверка банките искат собственика на чека предварително да е привел средства по своята сметка, за да може, ако чекът се окаже недействителен банката да покрие своите разходи за извършената проверка.

Ако всичко с чека е наред балансът банковата Ви сметка ще се увеличи със стойността на чека и ще намалее със стойността на банковата комисионна. Все пак Google мъдро са преценили, че трябва да изпращат чекове на стойност над 100 $. По този начин ще има достатъчно средства за да заплатите банковата комисионна, пък ще остане и нещо на страна, за да почерпите приятели.

А колко по-лесно би било ако Google поддържаха електронен превод на средства (ЕПС) и за България. За момента това обаче се поддържа само в някои държави. При запитване дали смятат скоро да въведат поддръжка и на електронен превод на средства, отговорът е:

” За съжаление издателите от България все още не могат да получават плащанията си с ЕПС. Актуален списък с държавите, в които се предлага ЕПС, можете да намерите на http://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=15827&hl=bg .
В момента единственият начин за получаване на плащания, достъпен за издателите от България са чекове в щатски долари със стандартна или с гарантирана експресна доставка. В допълнение, за момента не предлагаме и възможност за прехвърляне на приходи от AdSense в AdWords или за получаване на плащания чрез системи от рода на PayPal. В случай че започнем да предлагаме допълнителни начини за получаване на плащания за България, ще Ви информираме своевременно.”

Остава да се надяваме, че електронния превод на средства скоро ще заработи и за България след което в AdSense профила ще се въвежда банкова сметка и Google ще се грижат за получаването на превода без разкарване по банки, чакане, плащане на комисионни и ограмотяване на банкови служители.

P.S. (добавено на 11.12.2009 г.)
От няколко месеца Google вече поддържат разплащания с Western Union и усвояването на сумите вече се осъществява много по-лесно и бързо, като освен това не се удържат никакви комисионни. Екипът на сайта отправя своите поздравления към служителите на Google за това, че прозряха, че изплащането с чек не е подходящо за България, като в резултат на това въведоха и алтернативен метод за изплащане на сумите. Надяваме се за това решение поне малко да е допринесла и тази публикация.

Дайте своя глас за статията, като кликнете на бутона с надпис “свежо”!