10 от най-красивите замъци в Европа

3
Добави коментар
loriena
loriena

Кои са най-красивите замъци в Европа? Трудно е да се каже, защото всеки има своята уникалност, своята история и своите тайни. Въпреки това има замъци, които са като магнит за туристите и заслужават челни позиции в класацията.

  No 1 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Хоензалцбург, Австрия

На висок хълм в покрайнините на австрийския град Залцбург се издига най-голямата укрепена крепост в Европа – замъкът Хоензалцбург.  Въприеман като символ на града и величествено доминиращ на фона на останалите средновековни постройки, крепостният замък Хоензалцбург съществува още от римски времена. През 1077 г. архиепископ Герхард фон Залцбург му придава облика, запазен и до днес, след него Конрад I продължава строежа по укреплението. До XVI в. територията на крепостта не спира да нараства, използва се като затвор и военно убежище, а от началото на XX в. функционира като музей, до който може да се стигне с 30-минутна разходка или със специално изграден лифт.  

 

No 2 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Бамбург, Англия

Замъкът Бамбург е стара нормандска крепост, построена през V – VI в. на брега на Северно море в английската област Нортъмбърленд. През многовековното си съществуване той е бил обект на шотландските набези, а през XII в. крал Хенри II го прави своя резиденция. През XIX в. замъкът Бамбург е купен от богат викториански земевладелец, който се заема с реставрирането и укрепването на крепостта. Днес тя е не само туристически обект с историко-археологическо значение, но и предпочитано място за провеждане на важни частни и културни мероприятия. В Кралската зала на двореца Бамбург се правят бракосъчетания, в часовниковата кула е отворено уютно заведение, а през 1971 г. Роман Полански го избира за декор на филма си „Макбет“.

No 3 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Лийдс, Англия

Замъкът Лийдс е един от най-романтичните в Европа. Той е построен през IX в. в градчето Мейдстоун, графство Кент от саксонеца Етелбърт IV. Разположен върху два малки острова, съединени с езеро и заобиколен от прелестни градини и лозя, замъкът Лийдс е станал свидетел на множество драматични исторически събития по време на управлението на кралете Едуард I, Хенри V и Хенри VIII. През 1926 г. аристократката Олив Уилсън Филмър, известна като Лейди Бейли, купува замъка за 873 000 $, изцяло променя интериора му и от 1976 г. той отваря врати за посетители. Едни от най-любопитните атракции са Музеят за старинни кучешки каишки и птичарникът, в който е събрано многообразие от птици. Замъкът Лийдс функционира и като хотел, а на гостите се предлага възможността да съпреживеят автентичната средновековна обстановка, вечеряйки в Банкетната зала „Хенри VIII“.

 

No 4 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Айлийн Донан, Шотландия

Най-известният шотландски замък Айлийн Донан се издига насред езерото Лох Дюих и е познат по цял свят заради множеството филми, които са се снимали там (включително „Лох Нес“ от 1996 г.). Построен през 1220 г. като защитно укрепление срещу набезите на викингите, през 1719 г. той не успява да устои на нападенията на ирландските якобити и близо 200 г. съществува просто като призрачни развалини. През 1932 г. е реставриран и функционира като посетителски център, в който са отворени кафене и магазин за сувенири.     No 5 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Нойшванщайн, Германия

Това трудно за произнасяне име в превод от немски може да се тълкува като „Замък на лебедовата скала“ – вероятно заради стратегическото си разположение върху скалиста местност, в подножието на Алпите и на границата с австрийската провинция Тирол. Замъкът Нойшванщайн се „ражда“ през 1869 по идея на баварския крал Людвиг II „Безумния“, който обаче не успява да се наслади на творението си. През 1886 г., малко преди завършването на строежа, владетелят умира при мистериозни обстоятелства, а тялото му е открито в езерото. Замъкът Нойшванщайн е прочут като емблема на анимационното студио на Уолт Дисни, Замъкът на спящата красавица в Дисниленд е направен по негово подобие, а Чайковски написва своето „Лебедово езеро“ вдъхновен от омайната му красота.

No 6 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Кронборг, Дания

Датският замък Кронборг, построен през 1420 г. в град Елсинор, е един от най-добре съхранените образци на ренесансовата архитектура. Той е изиграл изключително важна роля във войната за морско надмощие между Дания и Щвеция. Но всъщност истинската му слава е като „Замъкът на Хамлет“ – именно Кронборг вдъхновил Шекспир да напише своята легендарна трагедия и да го направи основен декор на постановката. Днес, в замъка Кронборг се помещават няколко музея, предлага се разходка из катакомбите, за които местните разказват изключително интересни легенди и е отворен магазин за сувенири. No 7 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Кастелно, Франция

Замъкът Кастелно се издига върху варовиковите скали на брега на река Дордон във Франция. Първите сведения за него са от началото на XIII в., когато барон Симон IV дьо Монфор го окупира. През XV в. той става владение на англичаните по време на 100-годишната война, а по-късно е превърнат в каменоломна. Днес Замъкът Кастелно прилича на живописна пасторална картина – той е частна собственост, отворена за посетители и функционираща като военен музей на Средновековието.

No 8 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Кьонигсбург, Франция

Наричан още „Високият Кьонигсбург“, а в превод от немски – „Замъкът на кралете“, замъкът Кьонигсбург се издига на стретгическа позиция в Елзаското поле, на близо 2000 м. надморска височина. Построен в края на XII в., той служел като непревземаемо военно укрепление през Средновековието, след което дълго време остава необитаем. През 1900 г. замъкът Кьонигсбург е реставриран по инициатива на император Вилхелм II и днес е една от основните туристически атракции на региона.

No 9 от най-красивите замъци в Европа – замъкът Бран, Румъния

Замъкът Бран,  разположен на границите на румънските провинции Трансилвания и Влашко, е познат на света като „Замъкът на граф Дракула“. Предполага се, че е бил обитаван от влашкия владетел Влад Цепеш, който е и прототип на легендарния вампир. С множеството си кули и катакомби замъкът Бран е служил като защитно укрепление срещу турците, а от 1920 г. става една от резиденциите на румънския крал. В момента функционира като музей, показващ вещи на кралското семейство, а малък музеен комплекс пресъздава традиционния румънски бит.

No 10 от най-красивите замъци в Европа –  Chateau de Chillon, Швейцария

Казват, че няма второ толкова идилично място, колкото е замъкът Chateau de Chillon. Разположен между женевското езеро и заснежените върхове на Алпите, той е станал вдъхновение за някои от най-големите творци на изкуството – Лорд Байрон, Виктор Юго и дори Жан – Жак Русо. Замъкът Chateau de Chillon първоначално бил съставен от 100 независими постройки, които постепенно били съединени, за да придобие сградата днешния си облик. Преживял три исторически периода, днес в музея на сградата са запазени някои  важни артефакти, доказателство за бурното историческо минало на замъка Chateau de Chillon.

 

15. 01. 2010 / Цвети Тошева