Авто Травел: Чудовище в Рабишкото езеро

18
Добави коментар

Легенда за страшен воден бик, който живее в Рабишкото езеро, може да превърне мястото в хит за туристите. Езерото, което се намира край Белоградчик, е единственото у нас с тектонски произход и е на около 4 милиона години. Общината смята да го популяризира като “българския Лох Нес”. Легендата за страшното чудовище с тяло на човек и глава на бик се предава от столетия. Тя разказва, че местни хора са видели огромно животно да се показва от водите на езерото. И до днес много от тях вярват в съществуването му. Според рибари обаче тук има огромни сомове, някои от които достигат до 300 кг. Преди много години водолази издирвали удавено момче, но излезли от езерото много изплашени.

Милчо Георгиев – кмет на с. Рабиша: “Видели са нещо, представляващо като некаква лодка, ама голема лодка, това животно още съществува…”

От общината в Белоградчик, на чиято територия се намира езерото, имат идеята да го направят още по-известно. Туристите ще могат да видят възстановка на сцени от легендата за водното чудовище. След номинацията на Белоградчишките скали за едно от 7-те природни чудеса на света, близо един милион души са проявили интерес да посетят този район през следващите 2-3 години. Затова сега усилията са насочени към подобряване на инфраструктурата.

Емил Цанков – кмет на община Белоградчик: “Защото туристите и гостите съвсем основателно желаят по-качествени услуги… ние сме отворени към инвеститорите и очакваме нови такива.”

Рабишкото езеро съществува толкова отдавна, колкото и прочутото в Шотландия Лох Нес. Дълбоко е 27 метра, захранва се от три карстови извора на дъното и никой не помни някога да е пресъхвало. Автор: Лидия Каменова