Как да защитим компютъра си?

3
Добави коментар
Truan
Truan

Използване на анонимни проксита

Какво представляват анонимайзерите?

Анонимайзерите са посредници.Когато искате да посетите даден сайт или страница те застават между вашият компютър и съответният сайт. Когато направите дадена заявка тя се отправя съм съответният сървър|компютър| където се намира сайта който,  търсите. Преди обаче заявката да достигне до сървъра можем да използваме специален сървър наречен прокси сървър, който извежда заявката от свое име и така я предава нататък. След което същият прокси сървър ви препраща получените отговори. С няколко думи, за  да достигнете до сайта който искате да посетите минавате през прокси сървър, който върши тази работа.

Защо да го правим?

Както подсказва самото име целта е постигигането на анонимност при сърфирането ни в Интернет. Какво става когато посещаваме даден сайт? Можем да трием бисквитките, кеш паметта на браузъра и   т.н. това не може да скрие информацията, която сървърът, на който се намира разглежданият от вас сайт, получава за вас. А тя е доста много: IP адрес на компютъра (по който впоследствие може да се определи и физическото ви местоположение), използвани от вас браузър и операционна система, количеството време, което прекарвате на сайта и кои страници от него разглеждате.

Някои сайтове-мое лично мнение- задължително трябва да се разглеждат през анонимни проксита. Най малкото IP адреса ни няма да бъде толкова общодостъпен както  при повечето случаи. И естествено платените анонимайзери-понеже има и такива- предлагат по голяма сигурност и предлагата повече екстри от
 тези, които са безплатни. Тук идва и въпросът същестува ли пълна анонимност и има ли начин да потребител зад прокси сървър да бъде проследен?
Ако решите да извършите компютърно престъпление във всички случаи ще бъдете открит така, че не се  надявайте. Дори да използвате анонимни проксита вашето
 IP може да бъде открито от специалисти посредством доста начини на които  няма да се спирам. Само ще споделя че  всеки прокси сървър, особено свободните, пази в себе си логове  с детайлна информация за изходящите заявки на всеки IP адрес.
 А както знаем всеки IP адрес принадлежи на доставчика,който притежава всички ваши данни.  И при нужда тази информация може да излезе наяве. Все пак анонимните проксита предлагат  защита и ако решите може да ги ползвате, дори само за да посетите определени сайтове анонимно.  Ако средностатистически потребител реши да открие  IP -то ви  едва ли ще се справи през анонимайзер. Ако искате да изпробвате технологията, трябва да настроите браузъра си да ползва прокси. Продължение.