Отмениха присъдите на обвинените за смъртта на Чората 1734

2
Добави коментар
dream
dream

Отмениха присъдите на обвинените за смъртта на Чората

20.01.2010 16:00 | България

Петимата полицаи на едно от съдебните заседания за убийството на Ангел Димитров-Чората. Снимка: Архив ‘Труд’

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората за ново разглеждане от Военно-апелативния съд.

С това си действие върховните съдии отмениха присъдата, постановена на 5 август 2009 г. и делото се връща за ново разглеждане от друг състав на съда.

Тогава майор Мирослав Писов получи 18 години лишаване от свобода, а останалите подсъдими – капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, както и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски- по 16 години затвор.

Според върховните съдии решението на по-долната инстанция е постановено при допуснати нарушения на процесуалните правила и следва да бъде отменено.

Фактите по престъплението и неговите автори не са установени по несъмнен и категоричен начин, поради което проверката за правилното приложение на материалния закон не може да бъде осъществена, се казва още в съобщението на ВКС.

Ангел Димитров – Чората почина на 10 ноември 2005 година по време на полицейската операция „Респект“. Присъдите на петимата полицаи станаха причина за множество протести в Благоевград. Те бяха подкрепени и от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Първата присъда за смъртта на Чората е от 2007 г. Тогава Софийският военен съд призна петимата полицаи за виновни и им даде общо 91 години затвор. След това през 2008 г. Военноапелативният съд отмени присъдата. Така делото пак се върна в Софийския военен съд, който намали присъдите на петимата с общо 11 години затвор, след това актът му беше потвърден от апелативните магистрати.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти