Гирос Ресторант „АЛЕКА“

5
Добави коментар
maronkata
maronkata

Името „гирос“ произлиза от гръцката дума за въртене.

Счита се, че гирос е представен за първи път в Гърция и води своето начало от Солун, дори по-точно от местността Тумба. Има няколко истории около произхода на гирос: според едната първото заведение, което е предлагало гирос се казва „Йоргос“ и тук за първи път се е предлагало това ястие в Солун (1970г); според друга история гирос се е появил за първи път още пре 1950г в Пиреа, като рецептата е пренесена от готва от Константинопол (Истанбул).

За направата на гирос се нареждат парчета месо на вертикален шиш, който се върти пред източник на топлина, най-чест елекрически реотани. Ако месото не е достатъчно мазно, може при нареждането да се поставят парченца мазнина, така че при изпичането месото да остане сочно, но с препечени крайчета. Степента на изпичане може да се контролира от силата на топлината и разстоянието на шиша от нея. Месото се реже отвън навътре, на тънки ивички. Обикновено се сервира върху затоплен хляб пита, леко намазнен, с пълнеж от салати и сосове. Пита и гирос са основните елементи на ястието, останалото се счита за добавки според вкуса на клиента. При поръчка „апо олa“ (от всичко) се поставя от всичко изложено на витрината, включително обилно поръсване с червен пипер.

В Гърция и Кипър обикновено се употребява свинско месо, но често можете да видите гирос и с агнешко, пилешко и телешко месо. В Атина, ако си поръчате „пита гиро„, тя най-често ще съдържа тзандзики, домат, лук и пържени картофки в допълнение към месото. Разбира се, в някои заведения ще ви предложат алтернативи на класическите добавки. Обикновено гирос със свинско месо е придружен от тзандзики, докато при пилешкото може да е дресинг на основата на майонеза.

Хлебчетата „пита“ се предлагат в три вида – обикновен, кипърка пита и арабска пита, като обикновения вид е най-често срещан. Обикновената пита е с диаметър 20 см и дебелина 3 см. Кипърската пита е със същия диаметър, но по-тънка и може да се раздели на две. Арабската пита се отличава със своята хрупкавина, по-тънка е и е по-голяма. Гирос може да се сервира и във филийки на хляб за тост.

На остров Крит най-популярен е гиросът със свинско месо, но в Хания може да намерите и с пилешко. Тзандзики е заместено с цедено кисело мляко, на места дори се предлага като добавка руска салата.

На остров Кос местните увиват гирос с пилешко месо и пържени картофки.

В Каламата гирос се консумира с „тракопсомо„, дебел кръгъл хляб, отрязан на две по средата и запълнен с месо от гирос.

Гирос може да бъде сервиран и по формата на „мерида“ т.е. вместо в пита да се постави в чиния – месо с придружаващите го домати, пържени картофи, кръгчета лук, два-три соса, пита хляб отсрани.

Източник: Gyros

Превод от английски език: Пътеводител Гърция

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 9.3/10 (23 votes cast)

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: +12 (from 12 votes)

Какво е гирос?, 9.3 out of 10 based on 23 ratings