Сиропиран тиквеник | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

3
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Сиропиран тиквеник
От: Габриела Петрова

Повод:

 

Прочетено: 1457
Оценка: 3.00
Препоръчано: 2

1 п. кори за баница
1 кг тиква
3/4 ч.ч. захар
1 к.ч. смлени обикновени или чаени бисквити
1 к.ч. начупени орехи
растителна мазнина за поръсване
1 ч.л. канела
1 к.л. ванилия
1 к.ч. кандирани портокалови корички (портокалови резанки)
орехи за поръсване
за захарния сироп:
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
2-3 капки лимонов сок

 

Тиквата се обелва и настъргва на едро ренде, след което се задушава в загрятата мазнината, докато стана на пюре. Оставя се да изстине, след което се прибавя 1 ч.ч. захар, ванилия, канела, 3-4 с.л. смлени бисквити и начупените орехи. Сместа се обърква добре.
Корите за баница се разделят на 2 части, сместа също. Две кори се поставят върху хартия за печене и се поръсват с плънката и малко разтопено масло. Отгоре се поставят още две кори и отново плънка и масло и така докато свършат половината кори и половината плънка. С помощта на хартията се завива руло. После дългото руло се реже на десет равни части и пънчетата се нареждат легнали в намазнена тавичка.
Процедурата се повтаря и с втората половина кори и плънка. Всяко пънче се поръсва с начупени орехи. Пекат се в загрята фурна. След като е готово, се оставя да изстине.
Сиропът се приготвя като се вари вода и захар, докато леко се сгъсти и накрая се прибавя малко лимонов сок. Както е горещ сиропът с него се залива студения тиквеник. Покрива се с хартия и кърпа и се оставя да се охлади.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ