Материалът на г-н Борисов

2
Добави коментар
user24
user24

петък, 22 яну 2010 г. 13:14 ч.

Снимка: BNEWS, Димитър Кьосемарлиев

Глината трудно се пече. А вносът на кадри е като валутата второ направление – все не достига.

Той може да вдъхне живот на глината*!

Да измайстори партия от хиляди човечета и само с един дъх да ги оживотвори и направи годни за гласуване – в парламента.

Макар че повече от пет месеца широката, че и по-тясна общественост не разпознава почти никой от парламентаристите на ГЕРБ – с изключение на Цецка Цачева, Искра Фидосова и Лъчезар Иванов, (който го знаехме отпреди, когато стана депутат на ГЕРБ, без ГЕРБ да е в парламента). Дали защото г-н Борисов е разпоредил никой да не се навирва, а всички да са равниссссс?!

Но се запознахме с Румяна Желева по-отблизо, тъй като като евродепутат не смогнахме да я опознаем – нито в България, нито в Европейския парламент. И глината се счупи, точно когато цял свят вече знаеше коя е Румяна Желева. Тя просто слезе от подиума.

Печенето на глината е най-голямото изкуство на грънчарите-сътворители. Ако не е както трябва, произведението изсъхва, напуква се и се троши. Температурата трябва да е супер висока – над 1300 градуса по Целзий, казват – и над 1500, да не говорим за пещта…

А у нас Творецът има и проблем не само с печенето, но и с материала – с глината.

Г-н Борисов далновидно го предрече още през февруари 2008 г. в Чикаго: „Заради липса на материал ще внасям хора отвън – не само кадри за ГЕРБ, но и съдии и прокурори… Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям. Каква е основата на населението в момента – 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 милиона пенсионери!“

Не е казал кофти.

И сега г-н Борисов внася кадри отвън – за управление. Наскоро стана ясно, че ще ни трябват и имигранти за разплод – иначе нацията погива. И само един материал ще остане…

Вносът на кадри е като валутата по второ направление. Добрите кадри днес и доларите преди 1989-а все не достигаха. Обаче има и разлика – с вносните българи, които Борисов импортира, искаме по-качествено управление, което, ще ни се, да е от полза за всички видове материал в държавата. Доларите второ направление не стигаха до хората извън списъците на номенклатурата, тоест до почти никакъв човешки материал.

Бойко Борисов сбра партия както Оливър Кромуел свика войската си – с призив срещу… (Пък и победителите лесно ги разпознават.) Но наборът е едно, кадрите друго. Наборът може да се разбяга – или да прибегне до друг победител. „Кадрите решават всичко“ (др. Ленин).

В (първия) кабинет Борисов изпоназначи част от кметския си екип – Александър Цветков от заместник-кмет по транспорта стана транспортен министър, Фандъкова беше просветен, Мирослав Найденов от шеф на общинската фирма „Екоравновесие“, чиято работа е да кастрира и да ни отървава от софийските помияри, оглави земеделското министерство.

Попадението на Борисов с Николай Младенов всъщност не е негово, защото СДС и Надежда Михайлова откриха този надежден кадър.

Вероятно не защото в партията и парламентарната група на ГЕРБ няма кадърни хора. Просто Борисов познава тези. С парламентаристите си се ръкува по време на предизборната кампания.

Преди броени дни Искра Фидосова се изказа по следния начин – че предложенията за новите министри щели да се съгласуват с парламентарната група и в правителството, което ще отнеме няколко дни.

Новите имена обаче станаха ясни малко след изявлението й – назова си ги премиерът. Което наложи съпредседателката на ПГ на ГЕРБ пак да се яви пред журналистите, за да каже, че изпълнителната комисия на ГЕРБ се е събрала в парламента и е предложила на Борисов кандидатурите на Николай Младенов и Аню Ангелов.

Дали се е стигнало до такова съгласуване…

Резултатът е следният – Борисов има съветници и правителство, ГЕРБ има парламент. Единият избира, назначава и освобождава, другите гласуват и крепят. Умовете си ги внасяме – на порции при належаща нужда. Докога?

*Да не се правят аналогии с Корана, където е казано, че Аллах е сътворил човешкото тяло от глина и после му вдъхнал от духа Си. (А неверниците били сътворени от лепнеща глина…). Нито с Библията, където глината е заменена със земна пръст, но диханието за живот пак го има.