Бебето: Цвета на очите на новороденото и след това!

11
Добави коментар
klemy11
klemy11

„Какви ли ще са очите на моето бебе?” Този въпрос вълнува всички скорощни родители, без съмнение и теб. Но ако се замислиш по-дълбоко, сравниш твоите очи, на съпруга ти и евентуално очите на най-близките си хора в родата, може би цвета който си представиш ще е точно този на твоето дете.

Истинският цвят на очите на бебето се проявява от 5-я до към 10-я месец. На новородените деца очите са или мътно сиви или мътно сини, като след първия месец започват да се избистрят, а до третата година може да търпят леки изменения в нюанса си.

Родителските гени могат да се смесват по много различни начини. Също така, цветовете на очите не са смес от цветовете на двамата родители, както е при цвета на кожата например. Но имай предвид, че човек е възможно да промени цвета на очите си и в по-зряла възраст, например от сини в зелени или от тъмно кафяви в пъстри (кафяво-зелени). Много рядко се стига до хетерохромия (промяна в цвета само на едното око).

Цветът (зелено, синьо и кафяво) на очите се образува от три гена. За другите цветове – пъстри, сиви, жълтеникави и други комбинации няма точно обяснение как се получават. Генът на сините очи се смята за по-слаб, както е при косите – по-светлите са по-тънки и слаби от тъмните. Редът (низходящ) на силата на гените е: кафяв, зелен, син.

Смята се, че майката има две двойки от гените на всяка хромозома, което дава вероятност за различни възможни цветове при очите на детето и. Генът на кафявите очи се смята за доминантен, така че и един ген стига, за да е бебето с кафяви очи. Изводът е, че ако имате един ген за кафяви и един за сини очи – бебчо по-вероятно ще е с кафяви очи. Но и при родители с кафяви очи, но носещи по един ген на сини и бебо ги наследи и двата, може да стане синеоко.

Но в крайна сметка не е толкова важен цвета на очите или косата на детето, а цялостното му излъчване като личност.