Сексът и градът

18
Добави коментар

„Сексът и градът“ (на английски: Sex and the City) е американски сериал с участието на Сара Джесика Паркър. Сюжетът проследява ежедневието на четири жени, живеещи в Ню Йорк, по едноименния роман на писателката Кандис Бушнел.

Сериалът е сниман предимно в Силвъркъп Студиос в Куинс, както и в Манхатън и околностите му. Продуцирани са общо шест сезона, които се излъчват по телевизия HBO в периода 1998-2004 г.

Кари Брадшоу и нейните три приятелки са неомъжени, сексуално активни жени на прага на новото хилядолетие. Те не само дискутират своите сексуални желания и фантазии, но открито споделят своите вярвания и мнения по редица главно женски въпроси. Сериалът става популярен със своите сцени из нюйоркските улици, барове, ресторанти и нощни клубове, където се поставят под въпрос сексуални табута.

Главната героиня е Кари и макар да се обръща достатъчно внимание на останалите три жени и техните връзки, раздели и терзания, тя е в основата на филма, разказът се води от нейно име, и нейните чувства (главно към мъжа на живота ѝ — Тузара) са водещи в епизодите.

Сериалът открито разнищва социални въпроси, като положението на жените в обществото. Премиерата на “Сексът и градът” е на 6 юни 1998 г., а последният официален епизод е излъчен на 22 февруари 2004 г. През 2004 г. започва подготвка за създаване на филмова версия на сериала, но скоро тя е изоставена. В средата на 2007 г. са обявени нови планове за изработване на филм по сериала, и на 12 май 2008 г. в Лондон се състои неговата премиера. Две години по-късно излиза и вторият филм от поредицата.

След като сериалът приключва, той е пуснат по други телевизионни мрежи като TBS, The CW и WGN.

В България сериалът е излъчен по Нова телевизия с български дублаж, като последният епизод е пуснат в края на 2005 г. Дублажът е на Арс Диджитал Студио, чието име не се споменава. Ролите се озвучават от артистите Силвия Лулчева, Ева Демирева, Радосвета Василева, Борис Чернев, Пламен Манасиев и Даниел Цочев.

Повторенията са излъчени по Fox Life. На 14 октомври 2010 г. започна ново повторно излъчване, всеки делник от 20:05 по два епизода с повторение на следващия ден от 00:30 и 03:00. Последните два епизода не се излъчиха наведнъж, а съответно на 17 и 20 декември. За повторенията пети сезон преозвучен в студио Доли и Пламен Манасиев не участва.