Al Jazeera купува телевизията на Ал Гор

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Катарската телевизия планира да даде старт на новинарски канал за американските зрители.

© Reuters

Катарската телевизия Al Jazeera е новият собственик на американската кабелна телевизионна мрежа Current TV, създадена от бившия американски вицепрезидент Ал Гор, съобщиха световните медии. Гор и съдружникът му Джоел Хаят обявиха новината, без да дават повече подробности. Reuters пише, че анализатори оценяват сделката на около 500 млн. долара.

Current TV е създадена през 2005 г., като в момента тя достига до 60 млн. американски домакинства. Покупката може да даде на Al Jazeera по-широк достъп до американския пазар – нещо, което телевизията се опитва да постигне.

„Current Media беше създадена с няколко ключови цели – да даде гласност на тези, които обикновено не са чути; да говори истината на властта; да предостави независими гледни точки, които си заслужава да бъдат чути; и да разказва истории, които никой друг не разказва“, коментират Гор и Хаят в общото си изявление, цитирано от BBC. „Al Jazeera, както и Current, вярва, че фактите и истината водят до едно по-добро разбиране за света около нас“, казват още те.

Al Jazeera, която е създадена от правителството на Катар, набра популярност, след като излъчи видео с Осама бин Ладен след терористичните атаки на 11 септември. Английската версия на канала може да се гледа онлайн в САЩ и на телевизионни приемници в някои градове. От Al Jazeera обявиха, че каналът им на английски език е доказал своята популярност в Щатите, след като 40% от всички онлайн гледания са именно от там.

В сряда от Al Jazeera заявиха в официално съобщение, че планират да започнат собствен новинарски канал, базиран в САЩ, който още тази година ще бъде достъпен чрез мрежата на Current TV. Каналът ще бъде със седалище в Ню Йорк и ще предоставя местни и междунардони новини за американската публика.

Все пак опитът на Al Jazeera да получи повече гледаемост в САЩ беше изправен и пред спънка, тъй като кабелният оператор Time Warner Cable, съобщи, че след промяната на собствеността на Current TV ще спре излъчването на канала. Time Warner има достъп до 12 млн. американски домакинства. Оттам заявиха, че вече са обмисляли да прекратят излъчването на канали с ниски рейтинги, а сделката дава такава възможност. Current се разпространява и от Comcast Corp и DirecTV, които имат съответно по 22.4 млн. и 19.8 млн. абоната, отбелязва Reuters.

Според анализатори, цитирани от Reuters, Al Jazeera ще трябва да преодолява и проблем с имиджа, тъй като в САЩ за много зрители тя се асоциира с антивоенните репортажи за конфликтите в Ирак и Афганистан. „Хората в Америка асоциират Al Jazeera с мюсюлманския свят и арабския свят или исляма и те имат проблеми с това“, казва Джими Шефлър, консултант в областта на платената телевизия в The Carmel Group. „Има психологически, политически и емоционални тревоги, които ще работят срещу тях“, добавя той. „Има известна параноя, когато става въпрос за Al Jazeera“, коментира и Робърт Томсън, професор по телевизия и популярна култура в Syracuse University.