Кафето » Biskvitka.net – The First Bulgarian Entertainment Portal

20
Добави коментар
gingerTM
gingerTM

Кафето (от тур. Kahve) е една от най-популярните напитки в света. Със своя аромат, вкус и силно тонизиращо действие, то е широко популярно почти във всички кътчета на Земята и е стратегически важна суровина в световната търговия.За родина на кафето се смята Етиопия, където и до днес се среща и като диворастящо растение. Но своята популярност кафето дължи не на родината си, а на Йемен —- от там започва триумфалното му шествие и завладяване на света. Именно от там арабските търговци първи започват разпространението му. Все още дори и специалистите спорят за произхода на името му. Някои смятат, че „кафе“ се образува от арабското „кауе“, което означава сила, енергия. Други го свързват с названието „кахва“, идващо също от арабски и означаващо „вино“. Третата версия е на база името на провинция Каффа в южна Етиопия, където и до днес из горите се среща диворастящо кафе.В системата на растителната класификация кафееното дърво принадлежи към рода Coffea от семейство Rubiacee, което наброява 4500 разновидности. Към рода Coffea спадат 60 вида, но едва 25 се използват с промишлена цел заради плодовете им. От тях само първите четири имат значение за производството на кафе в световен мащаб – арабика, робуста и либерика.Източници: wikipedia and www.Bacchus.bg

Кофеа арабика Арабиките са по-благородните сортове кафе, с по-ниско съдържание на кофеин, по-ароматни и с балансирана киселинност. Най-реномираната разновидност е мока, която се култивира преди всичко на Арабския полуостров. Типичното при нея са интензивният аромат на кафеените зърна, меднозеленикавият им цвят и сплеснатата продълговата форма. Вкусовете на отделните сортове арабика варират от по-кисели до сладникави, като голямо влияние оказва начинът на изпичане. Арабиката предпочита богати на минерали терени, особено с вулканичен произход, които са разположени над 600 м надморска височина. Идеалният климат за развитието на кофеа арабика е със средна температура около 20 градуса. Недостатък на арабиките е, че често са нападани от вредители и са изключително уязвими при студено време.

Кофеа робуста Зърната на робустите са по-кръгли и по-малки от тези на арабиките, но са по-богати на кофеин. Робустите са по-горчиви, по-мазни, с по-стипчив вкус. Този вид кафеено растение е открито за първи път в Конго, а днес е широко разпространен в много райони по света. Неизпечените плодове са с аромат на сурови фъстъци, а изпечените често напомнят на изгоряла гума. Въпреки че са подобни на арабиките робустите не са така капризни при отглеждане, по-устойчиви са и могат да се отглеждат и в по-равнинни терени. За сметка на всички тези предимства обаче цената на робустата е по-ниска. Ботаниците са създали и смесен вид между двата най-популярни вида кафе, известен с наименованието арабуста.

Кофеа либерика Това красиво кафеено растение произхожда от горите на Либерия и Кот д’Ивоар. Животът на либериката е по-дълъг, а зърната на кафето са двойно по-големи и са по-устойчиви на вредители от тези на арабиката и робустата. За да се развива добре, либериката се нуждае от по-високи температури и изобилие от вода. От нея са създадени други смесени сортове кафе, които се отглеждат предимно в Кот д’Ивоар и Мадагаскар. Въпреки че е известна като по-нискокачествен сорт, зърната на либериката дават много ароматно кафе. Допреди няколко десетилетия вкусът на либериката се харесваше предимно в скандинавските страни.

Как да съхраним кафето?Кафето на зърна, както и мляното кафе се нуждаят от добри условия за съхранение. Въздухът, слънчевата светлина, влажността и високата температура могат да лишат кафето от изискания вкус и аромат. Ето защо кафето трябва да се държи е хладилник, в непрозрачен съд или опаковка,която може да се затваря плътно. Това се отнася най-вече до мляното кафе.Ако използвате кафе в малки количества, и трябва да го съхранявате дълго време, се препопъчва да оставяте кафето в хладилната камера. Замразеното кафе остава свежо за по-продължително време.Кафето на зърна има по дълъг срок на годност. Зърната улавят аромата и го защитават, както в сейф. Ето защо кафето на зърна трябва да се смели непосредствено преди употреба, за да се запази най-пълно вкуса. Препоръчва се съхранение на кафето на зърна в хладилника.Смилането на кафето може да стане както с ръчна, така и със съвременна електрическа кафемелачка. Електрическата кафемелачка трябва да има добър мелящ механизъм. Мелнички, които смилат кафето с голяма скорост развалят аромата.Кафето се нагорещява при смилането и така се изгубва аромата му. Освен това смилането е неравномерно, отделя се голямо количество прах, който поврежда кафемашините.

Желателно е кафето да се изпие веднага, след като е било приготвено. Ако кафето престои повече от 45 минути, ароматът му значително се изменя, а вкуса може да добие кисели нотки.Кафето не трябва да се подгрява – това влошава аромата и вкусовите качества.За тези, които искат да запазят вкуса на кафето за по-дълго време, препоръчваме да го държат в термос.Източник: www.tchibo/bg