Йоксимович представи песента си за Евровизия 2012!

3
Добави коментар
eurovision-bg.com
eurovision-bg.com

Представителя на Сърбия на Евровизия 2012 Желко Йоксимович представи песента си за конкурса „Nije ljubav stvar“ на зрелищно двучасово шоу. В концерта взеха участие представителите на Сърбия 2008 Йелена Томашевич и Босна и Херцеговина 2006 Хари Мата Хари, чиито песни през съответните години бяха композирани именно от него.

Желко Йоксимович е роден на 20 април 1972 година в Белград е сръбски музикант и композитор. По майчина линия е черногорец, но израства в родния край на баща си – Вальево, където завършва гимназия. По-късно завършва вокални изкуства в Белград. Свири на акордеон, като е само на 12 години през 1984 година в Париж печели наградата „Най-добър акордеонист на Европа“. Той е една от емблемите на поп музиката в Сърбия, регистрирал е множество платинени албуми, турнета, награди и успешни съвместни проекти с легендите на юго-сцената. Композирал е множество хитове, за всички звезди от региона.

Това е четвъртото му участие на Евровизия – през 2004 година като певец и композитор представя Сърбия и Черна гора и се класира на второ място; през 2006 композира песента Лейла на група Хари Мата Хари, които представят Босна и Херцеговина; през 2008 композира песента Оро – в изпълнение на Йелена Томашевич, която представя домакините на конкурса Сърбия; а сега през май 2012 година ще се качи пак на сцената – като певец и композитор на песента на Сърбия.

Изпълнението на „Nije ljubav stvar“ от сръбския финал: