Как се къпят ескимосите?

8
Добави коментар
marketinggod
marketinggod

В мразовитите дни сякаш съвсем логично изниква въпросът “Как (по дяволите) се къпят ескимосите?”
Ето някои отговори.

Ескимосите го наричат muk’ee/както и да се произнася/ и това е традиционният им метод за къпане. В една страна, където водата е под формата на лед през осем месеца от годината, хората трябва да се къпят без или с много малко вода. Така те открили парната баня. Според много хора парната баня е много по-ефективна от традиционната и почиства тялото вътрешно и външно. Също така е отличен метод за социални контакти.

Парната баня на ескимосите представлява малка двустайна сграда изработена от дървени трупи. По-малката стая е по-висока и служи за смяна на облеклото, както и за охлаждане след излизане от топлотот помещание. Самата баня е по-голяма по площ, но много по-ниска. Обикновено ескимосите седят или лежат на своеобразни миндери. Част от пода е издълбана и е вкопана печка на дърва.

Внимание! Температурата в ескимо банята достига до 65 градуса. По-интересно е, че има строга йерархия при ползване на помещенията. Първи, докато температурата е най-висока, са мъжете, след това жените и при по-ниска температура идва ред на децата. При децата също има деление, като навършилите 5 години момчета се смятат за истински мъже и могат да влизат заедно с възрастните.

Отначало печката се разпалва и докато температурата се покачва мъжете водят сериозни разговори по проблеми от деня. Щом температурата достигне своя пик, въдухът става горещ, тежък и разговорите постепенно спират. Следва обливане на печката с вода, за да се получи гъста парна завеса. Всяка пора от кожата е отворена, потенето е интензивно и организмът изхвърля всички токсини от тялото. Всички стоят до критичния момент на търпимост след което вратата се отваря и се преминава в помещението за охлаждане. Задължително се пие много вода, тъй като са изгубени големи количества телесна течност.

Знак, че банята е била ефективна е т.нар. „muk’ee кожа“ – зачервяване на кожата с шарка като дантела. Медицинското наименование на тази реакция е ретикуларис ливедо. При хората, които вземат парна баня рядко, тя е временна и изчезва след няколко часа. Ако обаче сте истински ескимос и цял живот се къпете по подобен начин, „muk’ee кожата“ се превръща в постоянен модел пигментация.

Когато горещото помещение на банята се охлади, всеки ескимос се сапунисва и се облива с едно ведро вода, което е донесъл предварително. Ескимосите казват че се къпят отвътре навън. Истина е, че след подобна баня човек се чувства лек и пречистен. За ескимосите начинът на къпане само със сапунисване и обливане, т.е. отвън навътре е непонятен, грешен и непълноценен.