Високо кръвно. Причини и симптоми за високо кръвно налягане

2
Добави коментар
Sillveto
Sillveto

Разбира се, че има такава. Прости правила по-добро здраве, висок тонус и регулация на “немирното” кръвно налягане:

1. Пийте много вода! Много вода означава 2,5–3 л дневно. Водата съставлява около 65% от теглото на възрастния човек, т.е. около 40 литра. Всеки ден губим по 2,5 литра с урината, потта и дишането. През лятото опасността от дехидратация е по-голяма. Сега имаме нужда от тази течност повече отвсякога. Независимо какво е кръвното ви налягане, когато пиете достатъчно, обмяната на веществата се движи на високи обороти и организмът отделя нормално отпадъчните вещества. Не излизайте навън без шишенце минерална вода в себе си. В случай че ви прилошее, глътка от еликсира ще ви освежи мигновено.

2. Млякото е магична напитка през лятото Чаша студено прясно мляко е препоръчително в момент на слабост или когато е много горещо. Ако страдате от високо кръвно налягане, посегнете към бутилката с етикет за нискомасленост. Чаша айрян е особено освежаващ и много полезен. Ако имате ниско кръвно налягане, може да си позволите повече сол в него.

3. Консумирайте свежа храна Независимо дали страдате от хипотония, хипертония или искате да избегнете появата им, следете внимателно хранителния си режим. Отбягвайте сухата и пакетирана храна. В никакъв случай не пропускайте отделните хранения. Нормално е апетитът ви да е намалял в горещите дни или когато чувствате дискомфорт, но сега повече отвсякога имате нужда от енергия и сила. А те идват от правилното съчетаване на веществата. Наблегнете максимално на приема на пресни плодове и зеленчуци. Ако сте в офиса и нямате възможност да излезете в обедна почивка, направете си салата. Нездравословно е да обядвате сух сандвич на бюрото си. Вдигнете горе главата и се гордейте с новите си хранителни навици. Научете колегите си. Заразете с примера си, защото няма предпоставка да не се аргументирате и да разбиете всички предразсъдъци.

4. Движение, движение, движение Не забравяйте да се движите, независимо от сезона и времето. Ако нямате възможност да посещавате скъпи гимнастически и фитнес зали, тичайте в парка или просто ходете пеша. Забравете за асансьора. Ако единственото ви свободно време е късно вечер, правете упражнения вкъщи или танцувайте. Нямате сила? Не забравяйте, че всяко физическо натоварване е генератор на енергия. Да поддържате тялото си във форма е не просто приумица на естетическите норми. Необходимо е, за да се чувствате жизнени и бодри. Независими изследвания на различни здравни организации през последните години препокриват резултатите си – голяма вина за аномалиите, свързани с кръвното ни налягане, е липсата на физическа активност. Вземете някой приятел и тичайте в парка още тази вечер. Или карайте колело, а защо не рикша. Забавно е, нали? Всяка една проява на физическа активност допринася за здравето ви!

5. Носете шапка Слънцето е опасно повече отвсякога. Статиите, които сме чели за увеличаване на озоновата дупка, за съжаление са истина. Затова нека този аксесоар бъде част от синьото ви лято. Развихрете въображението си и комбинирайте смело дрехите си с всички разновидности на шапки и капели.

6. Спете не повече от 8 часа Спете достатъчно, но никога повече от 8 часа. Характерно за хората с високо кръвно налягане е дъбокият и продължителен сън. След това обаче се будите подпухнали и с нисък тонус. Стремете се да не допускате това. Ако смятате все пак, че организмът ви има нужда от повече часове релакс, то проветрявайте помещението, преди да заспите. Все пак нашият съвет е да се научите на дисциплина и да не спите прекалено много.

бюти.бг