Heliciculture – отглеждане на охлюви в изкуствени условия

3
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(57 гласа, оценка 4.75 от 5)

Отглеждане на охлюви

Терминът Heliciculture, който означава „отглеждане на охлюви в изкуствени условия” или просто „охлювъдство”, отдавна е понятен за хиляди фермери по целия свят.

За да се отговори на огромното търсене на охлюви, тъй като събирането им в природата е изключително трудно, навсякъде започна отглеждането на охлюви по изкуствен начин. Heliciculture оказва значителен принос за опазването на природата, тъй като при отглеждането на охлюви в изкуствени условия се изключва изтощаващото въздействие върху околната среда и се предотвратява намаляването на броя на охлювите в природата.

Друга причина за нарастващия интерес към изкуственото отглеждане на охлюви е и сегашното високо равнище на замърсяване на околната среда. Само в контролирани изкуствени условия, може да се гарантира отглеждането на охлюви, които имат не само високи хранителни характеристики, но също така са свободни от различни замърсители (тежки метали, пестициди и т.н.).

Отглеждането на охлюви, и на фона на кризата, е предизвикано от появата на болестите шап и „луда крава” в страните от ЕС, което води до търсене на алтернативи на свинското месо и месото от едър рогат добитък. Много потребители си спомнят, страхувайки се от болестта луда крава, за екзотичните животни, чието месо е не само напълно годно за консумация, но дори се смята за деликатес: това е месото от змия, антилопа гну и щрауси. Охлювите вече отдавна не са екзотика, а консумацията на месо от охлюви несъмнено се увеличава.

Къде се отглеждат охлюви?

Охлювите се отглеждат както във закрити помещения, така и на открито, ако климатичните условия позволяват това. Полетата за угояване на охлюви са разположени така, че да има оптимални удобства.

Полетата по периметъра са оградени и не позволяват „бягства”. За защита срещу проникване на гризачи в полетата, допълнително се ограждат с метална ограда.

Тъй като те се чувстват добре и се размножават само при определено ниво на влажност на въздуха и почвата, в технологията за отглеждане на охлюви се използва капкова напоителна система.

С какво се хранят охлювите?

Охлювите се хранят с твърди растителни храни. Храненето на охлювите продължава през цялото време докато те са активни (приблизително от края на април до октомври). В хранителния им режим се включват специални смески, а също така и обичайната храна (рапица, слънчоглед, листа от цвекло).

Целият процес на отглеждане и преработка на охлюви е в строго съответствие с препоръките на Международния институт по охлювъдство.

Технологията за отглеждане на охлюви в изкуствени условия е проста и чиста. А месото на охлювите е много ценно и полезно.