Богове зарязват лозята в Илинденци

2
Добави коментар
yApple

Снимка: Архив, „24 часа“

В първата събота на февруари в село Илинденци, община Струмяни, се организира традиционният Празник на боговете на виното. На този ден се зарязват лозята, съобщи Дарик.

За 21-ви път празникът ще събере традиция и история, легенди и предания от хилядолетия. От снежните върхове на Пирин слизат боговете на виното Сабазий, Загрей, Дионис, Бакхус и Трифон, които са боговете на фригийците, траките, гърците, римляните и християните, на различните народи, населявали благословената и слънчева, благодатна на вино земя.

С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – сорт грозде, от което се прави уникално вино, гордост на района.

Около 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с „Керацуда“. Тя е призната за царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка). Свитата на боговете и красивата Кераца са придружени от шумни вакханки и спират в местността „Валоги“, където изпълняват ритуала „Розалии“ – преливат вино върху огън и според големината на пламъка се гадае дали ще бъде плодородна годината, информират от Общинска администрация.

Лозята се заразвят и се благославя. Празникът се пренася на площада на селото, където се прави дегустация от лицензирани дегустатори и се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове.

„Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е в жълт оттенък и веднага грабва окото. А вкусиш ли го, няма отказване да края на живота ти“, редят ценителите на божественото питие.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти