Най-красивите заливи в света – тема за Светът – Idi.bg

198
Добави коментар
tao
tao

Там, където се срещат земята и водата, природата е вложила цялата красота и могъщество на двата елемента, за да създаде едни от най-запленяващите природни богатства – заливите. Вижте няколко от най-красивите заливи, събрани от цял свят.

Знаете ли, че:- Най-големият залив в света е Бенгалският залив в Индия.- Мексиканският залив се отворил преди между 200 и 160 млн. години, когато по време на разпаденето на суперконтинента Пангея, двата континента Северна и Южна Америка се разделят.- Которският залив е най-южният фиорд в Европа

○ Заливът Халонг, Виетнам

Ha Long или Заливът на спускащия се дракон се смята от виетнамците за осмото чудо на света. Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО и привлича туристите с тихите си води и множеството варовикови планини, разпръснати из морската шир. Заливът се намира във виетнамската провинция Quang Ninh и има брегова линия с дължина цели 120 километра. Халонг е с площ около 1550 кв. км., сред които са разпръснати различни по форма и размери карстови островчета – планини – цели 1969 на брой. Някои от тях са кухи и помещават в ядрата си огромни пещери, най-голямата от които е Hang Day Go (Пещерата на дървените колчета).

○ Заливът Фунди, Канада

Един от най-плодородните заливи в света, Фунди се намира на Атлантическият океан, между канадските провинции New Brunswick и Nova Scotia. Той е и заливът с най-високи приливи и отливи на света – само за 6 часа и 13 минути, водата преминава от най-високата до най-ниската точка, оголвайки напълно част от океанското дъно. Фунди е с дължина 270 км., широчина 100 км. и дълбочина между 120 и 215 м., а в него ежедневно се вливат и изливат 100 милиарда тона морска вода. Друг интересен факт е, че на места водата на океана, както и тази на реките наоколо е с шоколадово-червен цвят. В залива могат да се видят няколко спиращи дъха с красотата си островчета и скални образувания.

○ Заливът Phang Nga, Тайланд

Заливът е познат на кинолюбителите от филма „Мъжът със златния пистолет“, част от поредицата за Джеймс Бонд, част от който е сниман именно на това загадъчно място в Тайланд. Действието в лентата се развива на два от островите в залива – Koh Khao Phing Kan е островът, на който живее злодеят, а конусовидният Koh Tapu е мястото, където той крие оръжие за масово унищожение.

Самият залив е изключително красиво място с площ 400 кв.км., разположено в Андаманско море между остров Пукет и полуостров Малака в южната част на Тайланд. Негова отличителна черта са стръмните варовикови скали, спускащи се директно към водите на океана. В района има и коралови рифове, а фауната в залива е повече от впечатляваща – над 88 вида птици, 82 вида риби, 18 вида влечуги, 3 вида земноводни и 17 вида бозайници.

○ Заливът Крал Хаакон, о-в Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови

Остров Южна Джорджия и Южните сандвичеви острови са британска задморска територия, намираща се в Атлантическия океан, между Южна Америка и Антарктида. Заливът King Haakon е с дължина 13 километра и ширина 4 километра и е кръстен на норвежкия владетел крал Хаакон VII. Той е най-известен като мястото, на което акостира изследователят Ърнест Шакълтън по време на експедицията си до Южния полюс – той обаче така и не достига до целта си и умира от сърдечен удар, като по желание на съпругата му е погребан на остров Южна Джорджия. Заради красотата си заливът е кандидат за класацията на новите 7 чудеса на света.

○ Заливът Манила, Филипини

Манила е един от най-красивите заливи със спираща дъха гледка по време на залез, която привлича хиляди туристи и фотографи. Входът на залива е с ширина 19 километра, а по-навътре той се разширява до цели 48 километра.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 9986 пъти
(1) коментара

Съобщи за нередност