ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ

8
Добави коментар
stela
stela

Тук трябва да уточним, че не става дума за всеизвестната бяла акация, която ни радва с ароматни цветове в късна пролет. От ботаническа гледна точка тя въобще не е акация, научното й име е Robinia pseudoacacia. Истинската акация се продава в цветарските магазини под името мимоза и е наистина пленителна, когато потъне в цвят.

Акацията (Acacia) принадлежи към голямото семейство Бобови. Родът й е голям – в него влизат около 800 вида вечнозелени дървета и храсти. Всичките произхождат от тропичните и субтропичните области. Като декоративни растения се отглеждат само 50 от тях.

Акациите, отглеждани като стайни цветя, са храстчета с перести листа и ароматни цветове, събрани в топчести или класовидни съцветия. Когато светлината привечер намалее, те се приготвят за сън, като прибират нежните си листенца, а сутрин ги разпускат отново.

За да се развива добре и да цъфти, акацията се нуждае през зимата от прохладно помещение, в което температурата не пада под 10 градуса. Не бива обаче да й се спестява слънчевото греене – тя го обожава.Тогава се полива съвсем оскъдно, за да протече правилно периодът на покой. През пролетта температурата се повишава, поливането също става обилно. След прецъфтяването през 2 години акацията се пресажда в нова почвена смес, която трябва да е лека и пропусклива. При пресаждането може да ни смути особеният мирис на чесън, който се излъчва от корените. Добре е тогава да започнем да каляваме растението, като продължително време го държим при отворен прозорец. Скоро ще можем да го изнесем на открито на балкона или в градината, където да прекара лятото на свеж въздух и силно слънце. Ако ще го настаним в градината, е добре да го извадим от саксията, преди да го посадим на закътано от вятъра място. На всеки 2 седмици е добре да подхранваме с торове за стайни растения. Щом наближи времето на първите слани, трябва да приберем акацията в стаята.

Семейство (род): Бобови (Fabaceae) Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно Изложение: Слънце Min t°: 10 Max t°: 30 Поливане: Умерена нужда от вода

Размножаване: Размножаването става с резници и със семена. Резниците се вкореняват без проблеми през лятото, а семената се засяват между януари и март.

Тайните на успеха

Светлина: Обича силно слънчево огряване.

Вода: През лятото се полива обилно, през зимат а – оскъдно.

Влажност на въздуха: Няма значение.

Подхранване: През лятото

Източник: Градината.бг

Мнения от Форума