Колко сън ни е нужен?

4
Добави коментар
plam
plam

Колко сън ни е нужен?

Всички изследвания показват, че недостига на сън вреди на здравето

Колко сън ни е нужен? Отговор дават велики личности и учени – и както може да се очаква, мненията са най-различни.
Наполеон, например, се изказва така: “Четири часа – за мъжа, пет – за жената, шест – за идиотите”. Великият военачалник, освен това, е имал предвид само времето, прекарано в сън до полунощ. Самият той си лягал в 21 часа, а в 1 след полунощ ставал от леглото, “свеж като краставица”.
Унищожителни реплики за сънливите е изказвал и Чърчил, като към тази група причислявал всички, които спят повече от 6 часа в денонощие. В категорията на непълноценните хора, според Чърчил, би трябвало да попадне и Айнщайн. Ученият е проспал едва ли не половината си живот – на него обикновено му трябвали 12 часа сън в денонощие, за да възстанови силите си.

Какво казват лекарите за съня? Мащабен експеримент на японски лекари от университета в Нагоя, провеждан в продължение на 12 години и обхванал 110 000 души показал, че тези, които спят по 7 часа в денонощие живеят по-дълго от всички останали – и от тези, които спят 8-9 часа, и от онези, които прекарват в сън само 6 часа.
Повечето лекари са напълно единодушни в едно: жените трябва да спят повече от мъжете, а през зимата всички трябва да спим по-дълго, отколкото през лятото. Колко точно, обаче – това зависи от индивидуалните потребности на организма. Главното, което трябва да се запомни е, че да се спи повече от необходимото е почти толкова вредно, колкото и недоспиването.
При днешния начин на живот, обаче, недоспиването е много по-актуално от преспиването. Лекари обръщат внимание на това, че в последно време голямо разпространение получава тъй наречената “сънна булимия” – когато хората, недоспиващи по време на работната седмица, решават да се “отърват” от умората и прекарват поне половината събота в постелята. Такъв режим се смята за опит за измама на организма и може да доведе до редица сериозни последици. Много по-разумно е (макар и сложно) да се спазва определено разписание за сън и бодърстване. Минималното…