Кисело ли е киселото мляко?

4
Добави коментар
GaN
GaN

Много знаят за гостуващия експеримент със 7 кисели млека на Lioness, който обиколи родното нет-пространство, както и резултатите му. Аз също  от отдавна се чудя колко са истински киселите млека, но не по показател заквасване, а по това, колко безкрайно дълго издържат те. Много от уж истинските кисели млека са на практика вечни – стоят, стоят, стоят, а като ги намери човек седмици след крайната им дата „годно до“, се оказват отново годни.

Е, реших да претворя на дело битуващото мнение, че и в библиотеката да ги нареди човек, пак нищо им няма.

Пет от по-масовите марки на пазара: Елена, Данон Баланс, Сердика, Бор-Чвор (не мога да спра да се възхищавам на гения, измислил името на марката!), Родопея. Всички освен Баланс са с 3,6% масленост. Всички млека са взети от голям хипермаркет и изглеждат наред.

Идеята: стоят 3 дена, отварям по едно от вид и проверяваме с фамилията какъв е вкусът. Ако са вкиснати, се пробва и второто мляко от марката. Ако не е вкиснато, 2-3 дена по-късно се отваря и второто и се пробва наново. За контрол трябваше да има трето в хладилника, но тая мисъл ми дойде по-късно, така че ще я осъществя друг път.

Датите на годност са както следва:
Елена – до 22.02.’10
Данон Баланс – до 20.02.’10
Сердика – до 17.02.’10
Бор-Чвор – до 28.02.’10
Родопея – до 02.03.’10

Температурата в библиотеката е стайна (хъ-хъ) – от 21 до 23.5 градуса. В близост няма източници на топлина или студ, или на каквото и да е.

Едното от млеката на Сердика особено ме заинтригува с печата си ‘Гаранция за напълно натурален продукт’. Нямам представа защо другото мляко, взето заедно с първото, не носи този печат – може би ги правят напълно натурални през едно.

Данон Баланс не е 3,6% (търсих На баба, което има 3,6%, но намерих само 4,5% вариант), а само 3% – но ме привлече с картинката, надписана „Обичам на студено“. Досегашният ми опит с киселите млека на Данон е, че им е абсолютно все тая на студено ли стоят или не, така че трябваше да проверя какво точно обича това мляко.

Престоят на млеката в библиотеката ми започна да тече на 13.02. (събота) вечерта, тоест първото отваряне трябва да е във вторник вечер, 16.02.’10. Интересно, какво ли ще излезе… Ако някой друг иска да добави в своята библиотека други марки, е добре дошъл да сподели наблюдения 😀

Like this:

Like Зареждане…

Related