Как да договорим по-висока заплата – част I

58
Добави коментар
a.conev
a.conev

[googmonify]7543371782:left:300:250[/googmonify]

Определянето на месечното възнаграждение е един от най-трудните моменти в процеса на търсене на работа. Това е един от моментите, в който голяма част от кандидатите отпадат защото не знаят как да договорят нужната заплата. Можете да сте сигурни, че по някое време ще ви попитат „Какво възнаграждение очаквате?“. Това, което ви питат всъщност е „Колко струваш?“

[googmonify]7634696764:right:200:200[/googmonify]ЗАПОМНЕТЕ: Вие, като служител сте разход за компанията. Винаги мислете от тази гледна точка. Компанията дава от оборота си вашата заплата. Вашето месечно възнаграждение намалява тяхната печалба. Те винаги ще направят всичко възможно, за да ви накарат да работите за по малко пари!

Експертите в областта съветват, че никога не трябва първи да казвате конкретна стойност. Трябва, ако е възможно да накарате hr-а да се обвърже с точна стойност. Ако сте притиснати, по-добре е да посочите диапазон, но никога точна стойност.

Важно е да сте подготвен. Това е очевидно и важи за почти всичко в живота. Трябва да знаете:

1. Как функционира секторът,

2. Kакви са средните заплати за тази длъжност в конкурентни компании,

3. Дали бизнесът в този сектор се свива или разширява,

4. Финансовото положение на компанията, в която кандидатствате.

Тази информация не се събира за един ден. Нужни са контакти и целенасочени действия на по-ранен етап. Ако демонстрирате, че сте наясно с тези неща ще направите добро впечатление. Ще покажете, че сте „в час“ – те търсят такива хора, а не заблудени и отчаяни служители.

Много рядко някой ще се подведе да ви каже точна цифра. По скоро ще ви дадат диапазон, например „За тази позиция ние сме предвидили месечно брутно възнаграждение 1500 – 1800 лв“. Сега когато имате диапазон нещата са мн по-лесни. В конкретния пример разликата е 300 лева. Тоест ако ви намеат за 1500 ще ви отнеме поне 6 месеца докато актуализират заплатата до 1800. Вие можете да коригирате това за 5 мин. Ако знаете как.

[googmonify]0429120405:left:468:60[/googmonify]Очаквайте продължение на статията със заплатите…