На ски в Алпите

8
Добави коментар
plamensl
plamensl

Кронплац – италианските Доломити и техните писти

Не е изненада за посетителя на Алпийските курорти, че цялостната им инфраструктура – от хотелското настаняване, до качеството на пистите и обслужването на туристите са добре отработен през годините продукт, който отразява прословутата немска подреденост и дисциплина във всяка услуга, предлагана в тях.

Натиснете върху снимката, за да разгледате целия албум от 35 снимки във висока резолюция:
На ски в Алпите

Кронплац, една мини-обединена европейска зона, населена с германци, италианци и швейцарци, понастоящем част от Италия е част от тази безупречно подредена приказка, която предлагат Алпите – съхранена природа, чистота и гостоприемство и изрядно обслужване.

Кронплац е сравнително нов курорт за Европа. Първите планове за направата на лифта към планинския връх е от 1930г., но едва след войната започва постепенното изграждане на съоръженията, които довеждат до съвременното застрояване, комбиниращо нови технологии и удобства до степен, в която ски туризма в района става стандарт за високо качество. В Алпийските курорти можете да се сблъскате с не една или две холивудски звезди – луксът и съвършеното обслужване привличат посетители от всички континенти, а ски пистите и районите около тях са усвоени по начин, който запазва планинската природа практически непокътната.

Кронплац е на около 1200 километра от София или на 14 часа път с автомобил. Планинския връх е ограден с множество малки красиви селца, в които почти във всеки дом се предлагат стаи за настаняване, обикновено на база закуска и вечеря. Картата за ски за 7 дни струва 206 евро и важи за целия Кронплац с всички писти. Само за 32 евро повече – за 238 евра, каквато е стойността на картата Super Ski Dolomiti, получавате пълен достъп до всички дванадесет ски курорта в района, което прави над 1200 километра писти.

Кронплац разполага с 32 лифта с капацитет 63 900 скиори на час, извозващи ги към писти с обща дължина от 105 километра, разположени на надморска височина от 1000 до 2275м. (каквато е и височината на самия връх). Това, което можете да разберете на място са многото възможности на ски пистите и лифтовете да свързват курортите един с друг и да обикалят по маршрути, предлагащи незабравими гледки.

Ето как минава един ден в Кронплац: след закуската можете да се отправите към пистите на Кронплац, писти с различна трудност, някои от които се отправят на юг, към курорта Алта Бадия. В края на тези южни писти курорта предлага безплатни автобуси, които ви извозват до самата Алта Бадия, в която две срещуположни писти обикалят панорамнната верига от скални върхове Селаронда.

Обиколката на Селаронда с нейните остри склонове и заснежени върхове е тур, който може да вземе дъха ви при вида на природните красоти и тишината и спокойствието на зимната планина.

Паркингите в района са безплатни и разполагат с отопляеми гардероби. Из местността са пръснати множество малки ресторанти и кафенета, в които кафето е около 1 евро, а за 3 до 11 евра можете да получите обилен обяд или вечеря. Световноизвестния курорт Кортина Д’Ампецо е само на половин час път от Алта Бадия.

За онези, които не карат ски околностите предлагат възможности за разходки – на рецепцията на всеки хотел се предлагат карти на района и туристически маршрути както за летен, така и за зимен туризъм. Ски сезонът в Доломитите приключва през април и след новогодишния период и празниците за Св. Валентин и Венецианския карнавал, сезонът е много подходящ за по-продължителни почивки, заради по-ниските цени на настаняване.

Автор и снимки: Александър Тур – Оферти за ски екскурзии в Алпите