Какво всъщност представлява Кундалини и защо е толкова важна за нас?

1
Добави коментар
Nutrim
Nutrim

„…Кундалини е много обикновено нещо. Тя е чистото желание в нас да станем едно с Духа. Това е чисто желание. А чрез Духа опознаваме Бог. Чистото желание, силата на чистото желание съществува в нас като Кундалини. Цялото е проявено, но тя все още спи. След сътворяването на цялото същество като човешко, тя е налице, но е в спящо състояние, защото силата на желанието не е имала възможност да се изяви.

Що се отнася до енергията на желанието, хората си мислят, че можеш да я раздвижиш, да я възбудиш или нещо такова. Някои развиха бизнес, свързан с Кундалини-йога, със събуждането на Кундалини. Но тя не е обект на търговия. Не! Това е жив процес. Не можете да го комерсиализирате. Не може да се плати за него. Човешки същества сме, имаме мозъци и трябва да разберем, че за Божията любов не може да се плаща. Дори тъкмо обратното – обиждате я ако говорите за пари. Бог не разбира парите. Те са ваша измислица; човешките същества са ги създали. Той не знае какво са това пари. Не можете да плащате за нея. Не можете да положите каквото и да е усилие за нея. За да стане плод, цветът не полага никакво усилие и не плаща. Колко пари платихте, за да се превърнете от маймуни в човешки същества? Какво усилие положихте в това отношение? Това става спонтанно, както например семенцето покълва чрез зародиша и става коренче и стъбло. А малката клетка на върха на корена сама си пробива път нагоре, спонтанно. Само живите същества могат да бъдат спонтанни. След това стъблото от само себе си става лист и цвят, а по-късно и плод. Цялата карта на съществото му в микроскопичен вид е вложена в семенцето. По същия начин и в нас е вложен зародиш, зародишна сила, наречена Кундалини. Тя съществува в нас, навита три и половина пъти. Относно тези навивки съществуват сложни математически изчисления, които днес не мога да дискутирам, но някой път ще го направим.

Много е важно да се види местоположението на Кундалини. Разположена е в триъгълната кост, наречена сакрум. Думата произлиза от гръцки. Гърците са знаели за сакралната кост и са я нарекли сакрална. Много е удивително. Когато някои гърци са дошли в Австралия, вероятно са почувствали вибрациите на вашата река и са я нарекли Парамата. Мисли ли сте някога какво означава това име? Означава Светия Дух. Пара означава “отвъд”, “върховен”, а мата означава “майка”. Вероятно някои реализирани души са почувствали вибрациите и са я нарекли така. По същия начин гърците са почувствали, че тази кост е нещо специално. Това е костта, която изгаря последна, когато тялото бъде изгорено от електрически удар.

И така, тази сила обитава триъгълната кост и можете да я видите със собствените си очи. Днес, в университета, много студенти видяха пулсациите на Кундалини в костта. Някой от вас може ли да направи същото като скача или като крещи, или като плаче, като произнася монотонно нещо или като плаща? Каквото и да направите, няма да е божествено. Божественото е нещо, което е отвъд човешкото старание. Можете да скачате, да викате, да правите това или онова, но не можете да превърнете един цвят в плод. Такива чудеса виждаме всеки ден с милиарди, но ги приемаме за даденост. И човешкото съзнание сме приели за даденост. Това е добре, защото в противен случай ще започнем да умуваме, ще си стоварим върху главите друг вид напрежение.

Тази сила лежи над първия център, който се нарича Муладхара чакра. Тук съществува голямо объркване, едно от най-големите в нашето съвремие. Знае се, че съвремието ни е пълно с объркване. И тъкмо сред объркването трябва да открием истината. Ако няма объркване, няма да има и търсене. Объркването е достигнало такава степен, че сме се оплели дори и по въпроса за Кундалини. Междувпрочем хората работиха усилено, за да ни объркат.

Изключително важно е да се разбере, че първият център в нас, който е центърът на невинността, е разположен под Кундалини, а Кундалини е разположена в триъгълната кост, като мястото се нарича Муладхар.“

Публична програма на Шри Матаджи Нирмала Деви Австралия ,22.03.1981