Идеи за боядисване на великденски яйца – 1

5
Добави коментар
sofito7
sofito7

Идеи изпратени от читателите на Розали

 

 

С лак за нокти

Моята идея за великденска украса е изпробвана от няколко години насам. Мария Димитрова от гр.Варна
Освен стандартно украсени яйца, може да се боядисат за по-интересно и оригинално с лак за нокти. Няколко цвята лакове в комбинация например на рисунка на цвете или нещо такова прави яйцето да е най-забележително и привлекателно.
Оригиналното на моята идея е не самата рисунка ами средствата за украса, но мисля, че става толкова ярко и красиво, с невероятен гланц и наситеност на цвета, че каквото и да нарисувате, дори да няма никаква рисунка ами да е едноцветно, макар, че съм сигурна, че на всеки ще му хрумне нещо. Става супер украса и трудно може някой да се сети за нея! 🙂

 

 

 

 

С лак за нокти и брокат

Роси Петрова от гр.Бургас
След като яйцата са сварени ги оставям да изстинат мъничко. Като база за цвят използвам обикновена боя предназначена точно за тази цел. И така:) след като базата е готова вземам няколко цвята лак за нокти,брокат на прах и една карфица.
Започвам да правя най-различни фигури с лака за нокти, а отгоре поръсвам с брокат. На места удебелявам и с карфицата рисувате цветя или каквото ви хрумне:). Всичко зависи от вашето въображение.
Желая успех и весел Великден!:)

 

 

 

 

С листенца и памук

Цветанка Караиванова от гр.Карлово
1.След като сваря яйцата вземам листенца от различни растения с различни форми слагам ги върху яйцето,отгоре слагам парче от чорапогащник,връзвам и след това потапям в боята.Като извадя яйцето от боята махам чорапогащника,отлепям листото и се получават много красиви форми.
2.Друг много интересен начин е с памук. Откъсвам такова парче памук,че да може да покрие яйцето.Върху памука слагам от всички бои,които съм приготвила.Увивам памука върху яйцето,притискам го добре и го оставям да постои 10-15 мин.След като го развия се получава много красиво яйце,защото боите са се слели.
Пак мажа с мазно парче.

 

 

 

 

С винена киселина

Севдалина Тодорова от гр.Пловдив
След като сваря яйцата, разтварям във водата винена киселина и ги оставям така около 24 часа да киснат. след което ги изваждам /по тях вече са полепнали кристалчетата на винената киселина/ и с четка или клечица нанасям боя от различните цветове.
Боята да бъде разтворена в съвсем малко вода,за да се получат по концентрирани цветове.

 

 

 

 

С листа от стар лук

Наталия Величкова от с.Стамболово От моята баба знам следния начин за боядисване на яйцата:
Суровите яйца се увиват в листа от миналогодишен кромид лук. Овързват се със скъсан чорапогащник така, че листата от лука да не се разместват.
Яйцата се поставят в съд с боя за вълна- червена с малко оцет, и се варят около 15 минути.
Вадят се и се оставят да изстинат.
Сваля се лука и изстиналите яйца се полират с вълнен парцал, напоен с малко олио.
ТОВА Е.ПОЖЕЛАВАМ ВЕСЕЛИ ПАЗНИТЦИ!

 

 

 

 

С олио

Здравка Маслева от гр.София
След разтварянето на боите – всяка в отделен съд – се слага по няколко капки олио. Свареното лице се потапя последователно от една боя в друга , като се преобръща много бързо с лъжица и се изважда. Желателно е като се извади от единия цвят яйцето малко да постои и след това да се потопи в следващия цвят и т.н. Получава се много красиво пъстро яйце.

 

 

 

 

С олио, свещ и бои

Жана Василева от Ловеч
Сваряват се яйцата.
В една боите се поставя олио. Пуска се първо там яйцето, а след това в някоя друга по желание.
Може да се вземе и стар чорап в него се слага някое красиво листенце, притиска се хубаво и се потапя в боята.
Яйцето докато е топло се рисува с свещ и след това се потапя в боята.
Може яйцата да се изрисува и с темперни бои.

 

 

 

 

С памук

Рилка Иванова от гр.Габрово
Здравейте скъпи приятели!
За Велик ден украсявам яйцата като си приготвя първо бойте – около шест цвята след което откъсвам едно парче памук и с капкомер слагам на различни места от всичките цветове, след което увивам яйцето в намокрения от различни бой памук и го оставям да постой 1-2 минути след което махам памука и се получава хубаво пъстро боядисано яйце. След което го намазвам с олио и ги подреждам в панер украсен със здравец. Пробвайте може да ви хареса моето боядисване на великденски яйца.

снимка:msm.com