Лечение чрез цветове.

2
Добави коментар
sofito7
sofito7

Всичко, включително и хората, е създадено от електромагнитна енергия, която трепти с различни честоти, съответстващи на звук, светлина и цветове. След като сме създадени от електромагнитна енергия, логично е да реагираме на електромагнитни сигнали. Цветовете са вълни с определена честота и дължина на вълната – първичните цветове се подреждат в определена последователност, която ние можем да видим в цветовете на дъгата: червен, оранжев, жълт, зелен, син, индигово син, виолетов.

Цветовете, вероятно са имали много важна роля в живота на нашите предци, чието оцеляване е било управлявано от светлината и тъмнината. Концепцията за хромотерапията, вероятно, произлиза от древен Египет от преди няколко хиляди години. Тази концепция се базира на факта, че пусков ефект върху физиологичните и психологичните ни процеси могат да бъдат определени цветове, т.е. в отговор на цветовете, нашето тяло реагира с различна функция.

Цветовете и светлината са тясно свързани с човека, земята, реките, гората, океаните. Факт е, че всяко живо създание е зависимо от светлината и за да съществуват повечето организми зависят от цветовете.

Специалистите по цветотерапия използват цветовете по най-разнообразни начини, за да подобрят качеството на живот или да лекуват. Повечето живи същества, включително и хората получават енергия от цветове на деня: червеният, оранжевият и жълтият цвят. Успокоение и младост носят синият, индиговият и виолетовият, които са цветовете на нощта.

Има някои научни изследвания доказващи, че всяка клетка в тялото ни излъчва светлина. Цветотерапията или както я наричат още хромотерапия, се практикува от множество последователи на алтернативната медицина.

 

Как обяснява алтернативната медицина влиянието на цветовете?

 

За предците ни, цветовете, от които е създадена дневната светлина е било приемано, че показват един различен аспект на божественото и, че повлияват различни качества на живота. Използването на цветовете има за цел да балансира енергията в телата ни, където тя липсва, като повлиява физически, емоционално, духовно или умствено.

 

Епифизата е органът, който определя влиянието на свелината и цветовете върху нас.

Епифизата е малка жлеза в мозъка, която секретира мелатонин в зависимост от светлината. Цветовете и светлината играят голяма роля в контрола на денонощния ни ритъм. Ние живеем в океан от енергия, където цветовете работят вътре в нас. Слънчевата светлина съдържа в себе си всички дължини на вълната от видимия спектър.

Човешкото око, обаче е способно да възприема не повече от 1% от електромагнитния спектър. То не може да види инфрачервените лъчи, които се излъчват от всеки топъл предмет, например от радиатора в стаята, камината или дори от самите вас. Ултравиолетовите лъчи също остават скрити, а те са навсякъде около нас.

 

Пътят на светлината.

 

Когато светлината достигне до очите или кожата ни, тя предизвиква възбуждане в нервните окончания и импулси, които се предават до епифизата. Не случайно тя е наричана в миналото „трето око“. Разположена в геометричния център на главния мозък и в миналото е приемана като материален носител на човешката душа. Светлината е специфичен активатор на жлезата и осъществява контрола на множество биоритми в организма. Тя работи заедно с хипоталамуса-друга жлеза, свързана с чувствата на глад и жажда, либидото, биологичния часовник и определя скоростта на стареенето.

Съществува връзка между ретината и хипоталамуса. Тя носи информация, дали е тъмно или светло, към региона на хипоталамуса (супрахиазмално ядро). От там нервен импулс по симпатиковата нервна система достига до епифизата. Тези импулси подтискат продукцията на мелатонин от епифизата. Когато възбудните импулси спрат през нощта и няма светлина, която да  подтиска секрецията на мелатонин от епифизата, започва неговата продукция. Следователно епифизата е фоточувствителен орган и важен хронометър за човешкото тяло. Мелатонин обаче се секретира и в моменти на релаксация и наблюдение. Благодарение на неговата секреция ни се доспива.

Мелатонинът се образува от серотонин – хормона на щастието. Следователно нощта води до намаляването на серотонин в мозъка, с което веднага си обясняваме защо сутрин настроението ни е най-понижено. След подтискането на епифизата от светлината и стопа в продукцията на мелатонин, серотонина покачва нивата си в мозъка и ние се чувстваме по-щастливи.

И така различните цветове носят различна енергия и имат различна честота и дължина на вълната, което води до различно влияние върху физическото и психическото ни състояние. Множество изследвания и наблюдения са показали, че различните цветове водят до установяване на равновесие в нашите физически и емоционални функции.

 

Как ни влияят цветовете?

 

ЧЕРВЕН

Това е цветът на енергията, силата и живота. Той затопля помещенията и успокоява болката. Червеният цвят е мощен лечебен агент за лекуване на заболявания на кръвта и кръвообръщението. Той помага при депресия. Червеният цвят е свързан с мъжествеността. Червен килим или стена в офиса, ще ви донесат пари. Ако сте търговец, опитайте да носите нещо червено! Това се дължи на силата, увереността и склонността към риск, който носи червеното.

Не трябва да се използва при хора с високо кръвно налягане и тревожност. Ако останете под лъч от червена светлина продължително време, той ще ви накара да се чувствате много ядосани и агресивни.

 

ОРАНЖЕВ

Този цвят отразява умствената сила, както в логическата, така и в представната й форма. Той се използва за укрепване на имунитета, повишаване на потентността, подобряване на храносмилането, при гръдни и бъбречни заболявания. Светлите нюанси на оранжевият цвят имат леко затоплящ ефект.

Той не трябва да се носи твърде дълго. Оранжевият цвят не трябва да е предпочитан цвят от нервни и лесно ядосващи се хора.

 

ПРАСКОВА

Честотата на този цвят се използва за мир, честност и равновесие.

 

РОЗОВ

Това е цветът на любовта и емоциите и романтиката.

 

ЖЪЛТ

 

Жълтият цвят символизира интелекта и се използва като стимулатор на умствената дейност. Той ще ви помогне да мислите по-бързо. Той е добър за избистрянето на мисленето, когато сте объркани.

Трябва да се използва внимателно, тъй като е силно стимулиращ и може да доведе до преумора и депресия.

 

ЗЕЛЕН

Това е цвета на лечението и спомените. Той ще въведе ред в емоциите емоциите и ще ви успокои. Зеленото е добър основен лечебен цвят, тъй като той стимулира растежа и възстановяването на тъканите, което го прави полезен при костни счупвания. Със зеленият цвят като лечебна честота можете да обградите вашите близки, когато боледуват.

Използвайте селения цвят за да се свържете с природата. Пригответе се като за медитация. След като се отпуснете, представете си, че сте в природата, в прекрасно зелено поле, цветя, животни, водопади. Ще усетите как връзката ви с природата и красотата ви дават нови сили и са неизчерпаем източник на спокойствие.

 

СИН

 

Това е цвета на електричеството. Ние живеем в програма създадена от електромагнитна енергия. Синьото е цвета на истината, спокойствието и хармонията, като носи и утеха на ума. Синият цвят е добър за охлаждане, успокоение, възстановяване и защита. Синьото ще ви помогне при треска, кръвотечения и при раздразнена нервна система. Добре действа при изгаряния. Твърде много синьо ще ви направи студени, депресирани и тъжни.

 

ВИОЛЕТОВ

 

Виолетовият цвят, също ще ви свърже с вашата духовна същност. Добър е при умствени и нервни проблеми. Добре е да се носи  при епилепсия и ревматизъм. Помага при болка в костите.

Ако прекалите с виолетовото, няма да ви останат сили да живеете.

 

ЛАВАНДУЛА

Това е цвета на равновесието. Използва се за лечение на духа.

 

БЯЛ

Това е цвета, който включва в себе си всички останали цветове. Той представлява източник на израстване на съзнанието. Той пречиства тялото и е най-зареждащият начин да си предоставите мир и комфорт от най-високо ниво.

Бялото винаги е смятано като пресечна точка на чистотата, невинността, перфектността и триумфа на непорочността над плътта.

За китайците и древните гърци бялото е цвят на траура. За всички останали – будисти, християни, католици, баптисти и в хиндуизма, както и ацтеките, маите и римляните бялото е носител на чистотата, съвършенството, божественото, непорочното, любовта, живота, мира и здравето.

 

СРЕБРO

Това е цвета на мира и устойчивостта. Той е най-пречистващият цвят и поради това е много добър за отстраняване на неприятни заболявания. Най-добре действа при кръвни и ракови заболявания.

 

ЗЛАТО

Златото представя алхимията на съзнанието. Той е най-силният цвят, използван за лечение на всички заболявания. Той е толкова силен, че много хора не могат да свикнат с него. Необходим им е период, за да се приспособят към златният цвят. Златото подобрява всички елементи на духа и тялото.

 

Използвайте свещи!

Палете свещи, оцветени с необходимия за вас цвят. Ако например искате да учите по-добре, запалете жълта свещ. Запалете розова свещ за да изпратите любов. Синя за да разрешите духовен проблем, лилавата е добра за лечение, а сребърната, за да се предпазите от заболявания или нападки.

 

Облеклото!

Цветовете на дрехите, които носите се отразяват както на вашето настроение, така и на тези около вас. Вие, може би, изпитвате определено желание да облечете дреха с даден цвят точно днес. Това обикновено означава, че оцветяването ви е необходимо, за да попълните определена липса, например, на знание, увереност, сила, любов…Направете си експеримент:

Облечете се в розово и наблюдавайте колко от приятелите ви, които ще срещнете, ще ви говорят за любовния си живот.

 

ВНИМАНИЕ! Хромотерапията е много интересна област от алтернативната медицина, която според съвременните проучвания има предимно психологичен ефект. Ако имате сериозни заболявания не опитвайте да използвате статията за самолечение. Тя съдържа материал, който има за цел да информира, а не да лекува!

< Prev

 

Next >