Какво (не) знаем за лубрикантите?

6
Добави коментар

Хората имат различни представи за лубрикантите, тяхното предназначение и възможности. Изобилието и разнообразието са големи – продават се не само в секс магазини, но и в аптеки, търговски вериги, козметични бутици.

Голяма част от хората, обаче, не знаят какво е тяхното предназначение или се чувстват неудобство при покупката им. А лубрикантите могат да бъдат ползвани от почти всеки (най-вече като част от сексуалната игра или за по-добър интимен комфорт), важно е да се избере най-подходящият, в зависимост от това какво ще бъде предназначението му.

Предлагаме ви информация за най-популярните категории лубриканти (систематизирана от bgmall.eu). Добре е обаче изборът ви да бъде консултиран от медицинско лице или фармацевт, за да не поемате излишни здравословни рискове.

Лубриканти на водна основа
Те са най-разпространени. Имат хидратиращо и хипоалергенно действие, допълват естественото овлажняване, имат неутрално РН, без миризма, цвят, вкус, не нарушават структурата на презервативи, латексови и силиконови секс играчки. Осигуряват необходимата гладкост на проникване, без да са лепкави, предотвратяват протривания и наранявания на тъканите.

Поради съдържанието на глицерин, дейонизирана вода и безвредни консерванти не предизвикват дразнене. Изсъхват сравнително бързо, но няколко капки вода, слюнка или допълнително количество лубрикант напълно възстановяват смазващото им действие, дори при много продължителен сексуален акт. Лесното им отмиване с вода, ги прави практически неизползваеми под душа, във ваната или в плувния басейн.

ВНИМАНИЕ! Наличието на глицерин в лубрикантите на водна основа, лесно може да доведе до инфекции и алергични реакции при жената, което налага измиването им веднага след употреба /изключение правят специално разработените хипоалергенни лубриканти на водна основа без глицерин/.

Лубриканти на силиконова основа
Основните им предимства са дълготрайно овлажняващо действие и водоустойчивост. Силикона не позволява лубриканта да изсъхне, за разлика от други видове смазващи продукти, както и не се разтваря във вода толкова бързо, което ги прави подходящи за секс под душа или във ваната. Тъй като не увреждат латекса са напълно съвместими с презервативи и гумени секс играчки. Не се използват върху силиконови продукти, тъй като постепенно силикона се абсорбира от тях, и се уврежда хомогенната им полирана повърхност. Изключително икономични са – малко количество лубрикант осигурява необходимото смазване. Силикона се понася много добре от кожата, хипоалергенен е и е много подходящ за телесен масаж. В някои случаи, ако се оставят да действат прекалено дълго имат дразнещо, дискомфортно действие, налагащо отмиване с топла вода и сапун. Най-подходящи са за анален секс, поради осигуряване на необходимото овлажняване.

Комбинирани лубриканти
Базирани едновременно на водна и силиконова основа. Изключително подходящи за анален секс, благодарение съдържанието на диметикон и диметиконол. Имат дълготраен смазващ ефект при отсъствие на естествено овлажняване. Не лепнат, напълно разтворими във вода, не оставят петна. Съвместими при употреба на презервативи, гумени и латексови играчки. Без мирис.

Лубриканти на маслена основа
Основни техни компоненти са нефтени производни и минерални масла – бебешко олио и вазелин. Подходящи са за масаж, но не и за секс с презервативи, тъй като разрушават латекса и намаляват защитните му свойства. Не се препоръчват при използване на диафрагми, латексови секс играчки, поради създаване на благоприятна среда за развитие на бактерии и вируси. Създават дискомфорт и дразнят вагиналната лигавица, което ги прави непредпочитани при вагинално проникване. Мъжете обаче, могат спокойно да се възползват от тях в самотни нощи… Трудно се отмиват и оставят петна по тъканите.

Лубриканти, съдържащи витамини и билкови екстракти
Структурата им включва екстракт от алое вера, лайка, жен-шен, чаено дърво.Те предотвратяват развитието на алергични реакции в резултат чувствителност на половите органи, премахват болката при протривания и прекомерно изсушаване на влагалището. Въпреки това, е възможна свръхчувствителност към някоя съставка. Препоръчително е, използването им да е придружено с консултация при гинеколог.

Ароматизирани лубриканти
Естествената миризма на жената е мощен сексуален стимулатор, затова ароматизирани лубриканти е добре да се използват само за разнообразяване на сексуалната атмосфера. Някои видове съдържат не само ароматни, но и вкусови съставки. Разнообразието им е голямо – цитроси, ягода, череша, боровинка, праскова, шоколад и др.

ВНИМАНИЕ! Различните аромати могат да предизвикат алергични реакции при двамата партньори, изразяващи се в зачервяване и сърбеж в гениталната област.

Задържащи лубриканти
На основата на лидокаин и бензокаин. Намаляват чувствителността на пениса и отлагат еякуацията. Подходящи са, както при желание за увеличаване продължителността на сексуалния акт, така и при жени с много чувствителна вагинална лигавица, в резултат на което получават болка при полов контакт.

Антисептични лубриканти
Използват се за превенция на полово предавани инфекции , съдържат хлорхексидин. Недостатък е, че продължителното им използване причинява вагинална сухота. Не трябва да се забравя, че тези лубриканти не гарантират защита срещу полово предавани болести, а само намаляват риска от тях. Ето защо, при честа смяна на партньори е препоръчително използване на презерватив.

Възбуждащи лубриканти
Увеличават сексуалната възбуда чрез затоплящи и стимулиращи притока на кръв в гениталите съставки (камфор, ментол, екстракт от черен пипер). Не са подходящи за жени с чувствителна вагинална лигавица, тъй като могат да предизвикат сърбеж и парене. Най-често тази реакция се образува при наличие на екстракт от черен пипер. В случай, че не се използва презерватив, при възникване на желание за използване на възбуждащи препарати е необходимо да се уведоми сексуалния партньор.

Лубриканти, стесняващи вагиналния отвор
Прилагат се най-малко 10 минути преди полов акт. Предизвикват оток на вагиналните тъкани, водащ до стесняване.