Лечението чрез разговори помага при болки в гърба и криста

4
Добави коментар
kamiii
kamiii

Лечението чрез разговори помага при болки в гърба и криста

Група учени от Университета на Уоруик (University of Warwick) и Оксфордския университет Обединеното кралство, установиха, че груповата  терапия помага при болки в гърба, пише BBC News.

Резултатите са публикувани в медицинското списание «The Lancet». В изследването са участвали  600 пациенти. Група от 400 пациенти са получили лечение, във вид на  6 сесии  групова терапия, а  200 – само стандартното лечение с обезболяващи. И двете групи са били наблюдавани от изследователите през годината. Час и половина събеседване ,което включвало съвети  към  пациентите да не се страхуват да навредят на себе си, когато извършват различни видове физически дейности.

Една година по-късно, при пациентите, лекувани  чрез групова  терапия, показали  много по-добри резултати, когато са били попитани  за болката при  различни видове физически дейности. Според експерти и  лекари, не е нужно  много време, за да научите техниката на провеждане на  такива разговори. Впрочем  има и друг начин да се справите или да намалите  болката в гърба си .Шведски и френски учени, начело с  Hugo Westerlund  от Института за изследване на стреса (Stress Research Institute) към университета в Стокхолм , Швеция  установяват, че пенсиониране от работата, която е свързана с много стрес, прави  хората да се почувствате 10 години по-млади.

Пенсионирането поради  физическо  заболявание  е  психически натиск за личността,но в същото време е  и такова облекчение в оставащият ви живот, което  продължава едно десетилетие. Колкото повече работа се е изисквала от лицето, толкова по-силен е  бил положителният  ефект. Това  се проявява  като при мъжте така  и при жените, независимо от тяхното семейно положение, до изчезване на болките  в гърба, в областта на шията, депресия и  астма. Според наблюденията на лекарите, също се  намалява и  риска от инсулт.