Какво не трябва да правим пред децата?

1
Добави коментар
loriena
loriena

Книгите за родители ни учат какво да правим, за да отгледаме невероятни деца. За да дадем на детето си добро възпитание, трябва да знаем не само какво да правим, но и какво да не правим. Защото най-ефикасният възпитателен метод е примерът на родителите.

Преди всичко трябва да запомните, че всеки съвет, всяка препоръка и дори заповед, отправени към детето ви, трябва да бъдат и показани. Например, няма никакъв смисъл да повтаряте на детето си, че цигарите убиват, а в следващия момент да запалите цигара пред него. Или да му забранявате да яде много сладко, а самите вие пред него да изяждате по цял шоколад. Вие знаете, че му казвате това за негово добро, но е безсмислено, щом опровергавате думите си със собствените си действия.

Какво не е добре да правим в присъствието на децата?

Да се карате и крещите с таткото. Едва ли има нещо, което може повече да разстрои едно дете от това да гледа как майка му и баща му се карат. Децата не осъзнават, че е нормално понякога „мама и тате“ да се карат, а приемат всеки скандал като апокалипсис. Системните скандали пред детето несъмнено му се отразяват зле на психиката.

Да нарушавате правилата. Не хвърляйте боклуци на улицата, не пътувайте без билет, не пресичайте на червено. Вие създавате ценностната система на детето си и изграждате навиците му. Виждайки ви да вървите против правилата, които го учат в детската градина или дори самите вие, то несъмнено ще започне да копира това, което вижда, а не да слуша това, което му се казва.

Да говорете нецензурни думи. Това важи с особена сила за татковците, които повече си позволяват да казват „лоши думички“. Само няколко пъти да ви чуе да ругаете и то ще побърза да повтори наученото пред останалите деца. Ако детето ви свикне да говори вулгарно, ще изкорените този навик много, много трудно. Да прекалявате с интимността. Малко родители го правят, но все пак е добре да го споменем. Нежните целувки и гушкането са дори полезни, защото възпитават детето да показва чувствата си. По-големи волности не си позволявайте. Особено ако единият възрастен не е негов родител, проявите на интимност ще го огорчат и объркат. Да пиете и не пушите прекалено. Едно е детето ви да свикне да ви вижда как палите цигара с кафето, съвсем друго как се наливате с алкохол и пушите като комин. Подобни гледки, съпроводени с неприятни събития след тях, ще оставят горчив белег на детето ви. Спомените му от детството трябва да са свързани с уюта на дома и топлината на родителските чувства. Да говорите лошо за роднини и приятели. Нормално е да не харесвате определени хора от обкръжението си, както и да не го криете у дома. Опитвайте се обаче да избягвате да говорите на детето срещу някой от бабите и дядовците, срещу приятелски семейства и дори срещу приятелчета на детето, които не харесвате. Ако искате да го предпазите от тях, сведете срещите му с тях до минимум и го предупреждавайте да не им се предоверява.

Да му се подигравате и присмивате. Няма по-обезсърчаващо нещо за едно дете от това майка му или баща му да го иронизират и да разказват с насмешка нещо, което то е направило или не е успяло да направи. Особено грубо е, ако това се случва пред външни хора, които не го познават достатъчно. Детето няма да разбере това като шега, а ще се почувства предадено и обезсърчено.

Всички правим грешки. Особено когато става въпрос за нещо толкова деликатно и трудно, каквото е възпитанието на децата. Най-важното обаче е да не спираме да ги обгръщаме с любов и когато сгрешим да имаме силите да им го кажем. Защото точно това очакваме и от тях. 9.02.2009/Деси Великова