Джокинг – сутрин, обед или вечер?

6
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Тичането е най-популярният вид кардио тренировка, която се практикува от едно време. Въпреки това в днешни дни съществува полемика по кое време на деня е най-добре да направим своя джогинг. „Сутрин, обед или вечер?“ е големият въпрос. Разбира се, отговорът е различен при всеки един от нас, в зависимост от нашето всекидневие.

Всяка една част от деня има своите положителни и отрицателни страни. Преди всичко е важно да се припомни, че освен правилния избор на момента за крос, е важно той да бъде достатъчно регулярен и веднъж започнат, да се спазва стриктно.

Сутрин – Според мнозина това е времето, в което се намираме в най-добра форма. Ранният джогинг е и отличен свеж старт за работния ден. Освен това той не пречи на съня, какъвто е случаят с вечерното бягане. Избирайки кроса в ранните часове на деня е и предпоставка за добро планиране на остатъка от него и отделяне на време за пълноценна почивка, когато се приберем у дома след работа. Въпрос на личен избор в зависимост от поставените цели е дали преди или след бягането да приемем сутрешната закуска.

Недостатъкът обаче при ранния джогинг е фактът, че тялото все още не се е събудило, което може да доведе до нежелани травми. Поради това то трябва плавно да бъде подготвено и в началото да не се натоварва сериозно. Няколкоминутна загрявка (например стречинг за по-голяма гъвкавост на мускулите) е добър вариант да приспособим тялото си за интензивните действия и да се избегнат всякакъв тип бъдещи болежки и проблеми. Идеалният вариант при избор на тичане сутрин е това да стане между 10 и 11 часа, гарантирайки по този начин тялото да бъде в оптимална форма.

Тези, които не могат да си го позволят заради естеството на своята работа, ще трябва да „откраднат“ часове от вечерта на предния ден, за да успеят да си доставят своята доза сън за сметка на по-ранното спортуване.

Обед – В обедните часове температурата на тялото и способността за аеробни усилия са на възможно най-високо ниво, което е перфектна предпоставка за избор за крос по това време. Възстановяването след джогинга в средата на деня е пълноценно и няма риск за нарушаване на нощния сън. Освен това евентуалната ви работа следобед ще бъде по-ефективна. Тук обаче трябва добре да изберете кога да се нахраните, тъй като обядът е второто по важност ядене след закуската. Половин час преди бягането е хубаво да се предвиди едно леко хапване (сухи плодове, зърнен бар или др.) с цел да се избегне хипогликемия.

При обедните кросове или в ранните часове след обяд се изисква много добра организираност и планиране, както през тези часове, така и през останалите. Това включва отделяне на необходимото време за храненията, преобличане, душ и т.н. Основният недостатък на обедния джогинг е невъзможността повечето хора да го практикуват поради ходене на училище, лекции или работа.

Вечер – На практика най-приемливият вариант за тичане е това да става в първите часове на вечерта. От една страна човек ще има достатъчно добро количество енергия в себе си 6 – 7 часа след прием на богат обяд и същевременно 2 – 3 часа след лека следобедна закуска. Вечерта е вариантът за повечето хора, които целия ден са прекарали по работните си места или в училищата. Друг голям плюс е отърсването от ежедневния стрес и подготовката за пълноценно възстановяване през нощта. Това обаче е нож с две остриета, тъй като може да има и обратен ефект. Тичането привечер може да доведе до проблеми със съня поради евентуалното кратко време за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм. Оттам се увеличава рискът от недоспиване, което от своя страна води до неспособността да сте пълноценни на работното си място или в училище. Още един недостатък при вечерните кросове е натрупаната умора преди това, което увеличава вероятността да загубите желание и с течение на времето да се откажете.

Какъвто и избор да направите според вашите ангажименти и цели, то обезателно трябва да следвате и някои прости правила при самия джогинг: подбор на подходящото спортно облекло, кратка загрявка, равномерното дишане при кроса и бягане според възможностите. Няма категоричен отговор за това кога е най-добре да се тича. Идеалното решение е само едно – вашето!