Никотиновото робство – health.bg – Здравето от А до Я – Тютюнопушене – здраве, пушене, цигари, никотин,…

26
Добави коментар
boreca6
boreca6

Никотиновото робство

health.bg
15-03-2010

Редовните пушачи в света са над 1 милиард. Цигарите причиняват гибелта на повече хора, отколкото общо от СПИН, наркотици, алкохол, катастрофи, самоубийства и убийства.

Тази драматична статистика обаче променя нагласите твърде бавно. Причината? Силната способност но никотина да превръща пушача в свой роб. Иначе казано – да го направи зависим. 

Според Националния здравен център на Великобритания приблизително 70% от пушачите имат желание да се откажат, но повечето са сигурни, че няма да успеят. Опитите на около половината от пушачите да спрат цигарите завършват успешно. 

През последните 3 десетилетия, главно в развитите страни, се утвърди мнението, че пушенето е опасно за здравето. Извън съмнение е, че то е една от главните причини за много болести, като инфарктите, рака на белия дроб и мъжката импотентност.

Затова в редица страни бяха увеличени значително цените на тютюневите изделия и бяха разгърнати кампании против тютюнопушенето.

Приети са закони, с които се забранява пушенето в магазините,  ресторантите и баровете, на обществени места, в самолетите и т.н.

Какво представлява никотиновата зависимост?

Тя е пристрастяване към тютюневите изделия, което се дължи на една от съставките – опиата никотин. Той е дрога, която действа на мозъка, като временно доставя удоволствие и поражда желание за все по-честа употреба.

Според специалистите, пристрастеността към никотина е една от най-трудните за преодоляване зависимости.

Фармакологичните и поведенческите характеристики , които определят никотиновата зависимост, са подобни на характеристиките на зависимостта от други опиати като хероина и кокаина например.

Какви са признаците и симптомите на никотиновата зависимост?

Симптомът е нещо, което пациентът усеща и описва, а признакът се забелязва от лекарите и от другите хора. Например  сънливостта е симптом, а разширените зеници  – признак.

Признаците и симптомите на никотиновата зависимост може да са различни. Някои  хора изпадат в пълна зависимост много бързо. Например:

• Пушат и не могат да спрат – опитвали са се сериозно да спрат поне веднъж , но не са успели. • Изпитват физически и свързани с настроението симптоми – незадоволеност, лошо настроение,  раздразнителност, слаба концентрация, чувство за потиснатост и празнота, гняв, разочарование, повишен апетит и безсъние. В някои случаи се появява запек или диария. • Предпочитат да продължат да пушат, въпреки че се налага да спрат заради сериозен здравен проблем и дори когато са развили болест, причинена от пушенето, като например белодробно и сърдечно заболяване. • Правят жертви в социалния и професионалния си живот – отказват се от някои дейности заради пушенето. Например спират да посещават определени заведения,  домовете на приятели, в които вече не се пуши.

Какво причинява никотиновата зависимост?

Тютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушене. Никотинът увеличава отделянето на невротрансмитери, които регулират поведението и настроението.

Невротрансмитерите са химически вещества, които се отделят от нервните клетки. Те предават импулси от нервните клетки към други нерви, тъкани, органи или мускули – т. е.  неврологична информация от една клетка на друга.

Никотинът увеличава отделянето на допамин, невротрансмитер, който създава приятно усещане. Смята се, че приливът на допамин играе съществена роля в процеса на пристрастяване – пушачите жадуват за притока на невротрансмитерите, особено на допамина.

Специалистите посочват, че никотинът достига до мозъка секунди след вдишването, увеличават се пулсът, нивото на хормоните норадреналин и допамин. Всичко това повишава настроението и концентрацията.

Известно време след изпушването на цигарата нивото на хормоните спада и пушачът става тревожен и раздразнителен и започва да изпитва нужда от зареждане с нова доза никотин.

Има и други физически и психологически фактори, които влияят на процеса на пристрастяване:

• Някои моменти от деня се свързват с по-голямо желание за пушене, като например сутрешното кафе, обедната почивка или приключването с някаква задача.

• След ядене – повечето пушачи изпитват силно желание да запалят цигара веднага след като се нахранят.

• Алкохол- обикновено пушачите свързват пиенето и с цигара.

• Определени места – често желанието за пушене се появява при посещение в барове и ресторанти, в приятна компания.

• Определени хора – когато  общуват с хора, които пушат, пушачите изпитват желание да се присъединят към тях.

• Стресови моменти – повечето пушачи изпитват силно желание да запалят цигара, когато изпаднат в стресова или силно емоционална ситуация.

• Телефонът – когато телефонът позвъни, преди да вдигнат слушалката, пушачите посягат към кутията с цигари. 

• Тютюневият дим – миризмата на тютюнев дим предизвиква пушачите да запалят цигара

• Шофирането – пристрастените обичат да пушат, докато карат.

 

бутони за социални мрежи