Бъдещето е в предотвратяването на болестите – health.bg – Здравето от А до Я – Инфекции – здраве, ваксини, ваксинация, д-р…

20
Добави коментар
boreca6
boreca6

Бъдещето е в предотвратяването на болестите

Петър Галев
17-03-2010

Д-р Александър Симидчиев от „ГлаксоСмитКлайн” в интервю за Хелт медия.

Д-р Симидчиев, какви са новостите в областта на ваксините през последните години?Най-новата разработка в много напреднала фаза е ваксина срещу маларията. От това заболяване всяка година по света умират около 800 хиляди деца. Така че дори ваксината да има 50 процента ефективност, това означава спасени около 400 хиляди деца.

Колко време отнема разработката на една ваксина? Това е изключително труден, дълъг и скъп процес. За тази ваксина срещу малария, която споменах, учените работят върху слюнчени жлези на комари, за да се изолира подходящата среда за клетките, от които да се разработи самата ваксина. И това е само един от етапите на работата.

А когато самата ваксина е готова, следва много дълъг път на изпитания, на доказване на ефекта и на безопасността. За да стигне до потребителите, ваксината трябва да бъде одобрена от много строги лекарствени агенции като Американската агенция за храните и лекарствата и Европейската агенция по лекарствата.

Само документацията от производителя и от клиничните изследвания за ефективност и безопасност тежи 250–300 килограма.

Каква степен на безопасност е необходима за една ваксина? Максимално висока, почти 100 процента. Защото ваксините се прилагат при здрави хора с цел да предотвратят евентуално заболяване. По тази причина ние не можем да си позволим да им навредим.

Докато при едно лекарство срещу онкологично заболяване например се допуска да предизвика опадане на косата, повръщане и други странични ефекти, защото то се прилага при тежко болни пациенти, в опит да се спаси животът им.

При ваксините допустимите странични ефекти са много редки, в порядъка 1 от 100 хиляди до 1 от 10 000 пациенти.

Достатъчно ли са известни на хората новите ваксини, например срещу човешкия папиломен вирус? Тази ваксина решава съществен медицински и социален проблем, защото хроничната инфекция с човешкия папиломен вирус може да причини рак на маточната шийка. В България всеки ден по една жена умира от това заболяване, а то е предотвратимо чрез ваксината. Затова се оказва много важно не само да се направи едно медицинско откритие, но то да стигне до максимално много хора.

Ще ви дам още един пример – през 1981 г. излезе ваксината срещу хепатит В. Това заболяване предизвиква тежки увреждания, включително и рак на черния дроб. Едва 10 г. след изработването на ваксината тя навлезе в практиката. През тези 10 години много хора се разболяха от хепатит, а той можеше да бъде предотвратен.

Подобно е развитието и с ваксината срещу рака на маточната шийка, което е напълно неприемливо. Затова разумното поведение е да бъдат ваксинирани момичетата във възрастта преди да започнат половия си живот.

Ваксините най-често се свързват с детската възраст, какви новости има там? Благодарение на ваксините вече цели поколения лекари не са виждали пациенти с едра шарка или полиомиелит.

Сега има ваксини и срещу други причинители на доста сериозни заболявания при децата – ротавирусната ваксина, която предпазва от гастроентерити малките деца. Този тип заболявания стават причина за много хоспитализации, а при децата от по-ниските слоеве на обществото могат да причинят дори и смърт.

За децата са много важни и пневмококовите ваксини, защото те предпазват от тежки инфекции на средното ухо, на белите дробове, на мозъка.

Сред част от хората има опасение, че ваксините „разглезват” имунната система…

Това е несъстоятелно твърдение. Всеки ден нашият организъм се среща средно с 10 000 антигена. Това са малките частици, които предизвикват реакция на нашата имунна система.

Антигените са навсякъде около нас – от микрокърлежите в леглата ни, през семенцата на растенията до различни съставки в храните ни. А в една ваксина има максимум 5 антигена. Т.е. имунната ни система, след като не се уврежда или „изнежва” от 10 хиляди антигена, няма как да се изнежи от ваксините.

Откъде можем да получим информация за възможните ваксини? От сериозни източници в интернет, например страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата в България, сайта на Дружеството по педиатрия или специално създадената страница www.vaksini.bg .

Но човек винаги трябва да се консултира със своя лекар за преценка кои ваксини са най-подходящи за него.

Продължава ли „ГлаксоСмитКлайн” да отделя сериозна част от ресурсите си за разработването на ваксини? Абсолютно! Като един от големите производители на лекарства за нас бъдещето е в предотвратяването на заболяванията. Това е много по-ефективно и за отделния човек, и за обществото!

бутони за социални мрежи