Електрошок: Как да изберете подходящия електрошок за вашата самозащита?

2
Добави коментар
elektroshok
elektroshok

При това разнообразие на пазара бързо ще се запитате какво точно ви е необходимо. Има три основни фактори, които оперделят характеристиката на електрошока:

Размерът: да, размерът има значение. Нека образно разделим моделите на три – малък, среден и голям. Най-малките модели, често описвани като “мини- електрошок” обикновено са от 7 до 12 сантиметра дълги. Някои от тези малки модели електрошок са произведени и имат невинния вид на обикновен мобилен телефон. Основно предимства на тези дребни джаджи е удобството им при носене и възможността да ги криете до момента на приложението им – така изненадата за нападателя ще е пълна. Средно големите или “стандартни” модели са малко по-големи но дори те са удобни за ежедневно носене и спокойно се събират в дамска чанта или джоба на сакото. Стандартните модели електрошок често се предлагат в калъфи с възможност за прикачване към колана на панталона. Най-големите модели са често 25 -40 сантиметра дълги. Такъв размер не предполага да ги разнасяте ежедневно със себе си. Тези модели са предназначени за охранители, силите на реда, бодигардове и т.н. Това не значи, че не можете да се сдобиете с такъв и да го държите до входната врата в случай на нагло проникване.

Волтаж: Възпиращата сила на електрошока се измерва с волтажа. Класически “мини” електрошок попада в границата от 50 000 до 800 000 волта, обикновено стандартният размер е зареден с от 80 000 до 1 000 000 волта, а големите модели почти винаги са с няколко милиона волта. Най-общо казано, колкото по-голям е електрошокът толкова по-мощен е той. На теория, колкото по-висок е волтажа, толкова по-бързо и ефикасно се обезоръжава нападателя. Това не означава, че повече е непременно по-добре. Дори най-малките модели с 50 000 волта мощност са достатъчни за да повалите нападателя

Цената: естествено това при всички случаи е фактор, който оказва влияние. Много хора се отказват да си купят електрошок само заради предположението, че това средство за самозащита е твърде скъпо. На практика цената на електрошока е не повече от цената на вечер в ресторант за цялото семейство. Единствено тасерите се отличават с малко по-висока цена поради вградения механизъм за изстрелване на електродите. А и тасерът дори след като изстреля електродите може да служи и като обикновен електрошок – получавате нещо като две в едно.

Какъвто и модел да предпочетете той трябва да е удобен, дискретен и най-важното да бъде винаги с вас.