Глобалното затопляне

2
Добави коментар

Глобалното затопляне и топенето на вечните ледове в Арктика налага специални мерки, тъй като заплашва с екологична катастрофа човечеството. Това са мотивите за създаването на един от най-големите европейски изследователски проекти – „Дамокъл“ (DAMOCLES – Developing Arctic Models and Observing Capabilities for Longterm Environmental Studies), чиято задача е да открие ключ към предотвратяването й. Последните достижения на проекта бяха представени на конференция в началото на месеца в Париж, организирана от Европейската комисия в рамките на ежегодното изложение за иновации и научни изследвания (SERI).

Общият бюджет на „Дамокъл“, чието име само по себе си внушава за надвисналата над човечеството опасност, е около 30 млн. евро, а 17 млн. от тях са пряко отпуснати от бюджета на ЕС за наука. В него участват 48 институции от 12 държави, след които университети, изследователски центрове и компании с над 200 учени. Започнал през 2005 г. в рамките на Шестата рамкова програма (FP6), той беше особено активен през миналата и настоящата година, ще продължи и следващата, а вероятно няма да бъде прекратен и след този период.

Благодарение на активността на участващите в проекта институции и учени досега Арктика е обсипана с различни научни инструменти, чиято задача е да установят точните параметри на топенето на вечните ледове, промяната на температурата и солеността на морето, дебелината на леда, океанските течения и др. По думите на шефа на проекта проф. Жан-Клод Гаскар „ние искаме да научим защо се променя морският лед в Арктика и как да допринесем за спирането на този неблагоприятен процес“. Освен с измерването на леда под и над линията на водата в рамките на проекта се извършват детайлни измервания на атмосферата в района на полюса, както и на състоянието на водата в дълбоките слоеве на океана. „Трябва да разберем цялата структура на океана“, заключава проф. Гаскар.